A fost adoptată hotărârea privind procedurile de acordare a indemnizaţiei pentru concediul de creştere copil


download (22)

Hotărârea de Guvern care modifică şi completează normele de aplicare a prevederilor privind acordarea indemnizaţiei şi a concediului pentru creşterea copilului a fost adoptată în sedinţa de Guvern din 22 iunie 2016.

Hotărârea de Guvern reglementează modul de stabilire a celor 12 luni eligibile pentru calcularea indemnizaţiei.

Ordinul de ministru promovat în acelaşi timp stabileşte dreptul persoanelor care primesc stimulent de inserţie şi a celor care au optat pentru concediul de creştere copil de 1 an să beneficieze, din oficiu, de majorarea sumei primite.

Tot acum, persoanele care au optat pentru concediul creştere copil de 1 an pot prelungi perioada concediului, pe bază de cerere.

În condiţiile în care Legea nr. 66/2016, care a modificat Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 111/2010 privind concediul şi indemnizaţia lunară pentru creşterea copiilor, va intra în vigoare la 1 iulie 2016, Hotărârea de Guvern stabileşte modul de aplicare a noilor drepturi precum şi simplificarea metodologiei de solicitare a dreptului.

Prin adoptarea Hotărârii de Guvern, persoanele care au intrat în concediul de creştere copil înainte de intrarea în vigoare a Legii nr.66/2016 şi care nu au îndeplinit condiţiile de eligibilitate prevăzute de OUG nr.111/2010, dar îndeplinesc condiţiile mai favorabile cu privire la cele 12 luni de eligibilitate, pot beneficia de aceste drepturi, de la data depunerii cererii.

Toate modificările introduse prin Hotărârea de Guvern vor intra în vigoare de la data de 1 iulie 2016.