Klaus Iohannis: minoritățile naționale, o sursă de îmbogățire a resurselor creative ale națiunii


iohanisCu ocazia întâlnirii cu comunitatea germană din Sibiu, alături de omologul său german, Joachim Gauck, Președintele Klaus Iohannis a declarat că politicile privind minoritățile sunt esențiale pentru asigurarea unui climat de pace și stabilitate regională.

Evoluțiile recente din sud-estul Europei reconfirmă lecția pe care istoria modernă a Europei a oferit-o în numeroase rânduri: minoritățile naționale pot reprezenta o sursă de îmbogățire a resurselor creative ale națiunii, un garant al stabilității și păcii. România, cu cele 20 de grupuri minoritare ale sale, înțelege foarte bine nevoia lor de a-și păstra și dezvolta identitatea proprie“, a mai spus Klaus Iohannis.

Preşedintele a mai adăugat că Sibiul este un exemplu elocvent de bună înțelegere între comunitatea română și cea germană.

Etnicii germani din România sunt, în fapt, o primă punte de legătură între cele două ţări, sunt cei care facilitează dialogul între instituţii şi oameni. Parteneriatul dintre români şi sașii și șvabii din România reprezintă un model de conviețuire şi solidaritate între grupuri etnice şi religioase diferite, marcat de armonie şi de respect. Această realitate este un motiv de mândrie şi impune nişte standarde înalte pentru viitor“, a mai precizat Klaus Iohannis.