Proiect privind aprobarea Regulamentului de recepţie a construcţiilor


tools and construction materials
Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice a lansat în dezbatere publică proiectul de Hotărâre a Guvernului pentru aprobarea Regulamentului de recepţie a construcţiilor.
În scopul reglementării stricte a procesului de recepţie a construcţiilor, precum şi pentru sporirea responsabilităţii investitorilor, executanţilor şi altor persoane fizice şi juridice implicate în procesul de recepţie, prin proiectul de act normativ sunt vizate modificări substanţiale privind recepţia construcţiilor.

Astfel, potrivit proiectului de act normativ, recepţia construcţiilor reprezintă procesul care se finalizează cu admiterea sau respingerea recepţiei la terminarea lucrărilor de către investitor; în acest sens se definesc şi sintagmele “data de începere a recepţiei” şi “data finalizării recepţiei”.

Investitorul/proprietarul poate prelua o parte din construcţie, pe stadii de execuţie distincte din punct de vedere fizic şi funcţional, înainte de terminarea întregii lucrări prevăzute în contract, în urma încheierii unui proces-verbal de constatare privind stadiul realizării construcţiei. Procesul-verbal de constatare privind stadiul realizării construcţiei serveşte şi la înscrierea dreptului de proprietate asupra construcţiilor pe stadii de execuţie în cartea funciară.

De asemenea, se prevede că reprezentanţii autorităţilor administraţiei publice şi ai organelor cu atribuţii de control în comisia de recepţie au drept de veto, pentru un plus de obiectivitate în derularea procesului de recepţie şi în vederea eliminării situaţiilor în care investitorul, prin votul membrilor numiţi în comisie, să ignore propunerile reprezentanţilor autorităţilor administraţiei publice şi ai organelor cu atribuţii de control.

Proiectul de act normativ mai prevede, ca obligaţie a proiectantului, întocmirea şi prezentarea în faţa comisiei de recepţie a referatelor pe specialităţi, în vederea evidenţierii modului în care lucrările executate asigură nivelul de calitate corespunzător cerinţelor fundamentale aplicabile, aşa cum au fost stabilite prin proiectul tehnic şi detaliile de execuţie.

Totodată, se stabilesc, printr-o enumerare specifică şi completă, totalitatea atribuţiilor comisiei de recepţie; aceasta poate decide amânarea recepţiei, respectiv poate propune admiterea sau respingerea recepţiei.

Proiectul de act normativ pevede şi faptul că investitorul hotărăşte admiterea sau respingerea recepţiei pe baza procesului-verbal de recepţie şi în conformitate cu propunerea comisiei, subliniind, astfel, importanţa respectării deciziilor luate în cadrul derulării procesului de recepţie.