MDRAP a lansat Regulamentul privind activitatea de reglementare în construcţii şi categoriile de cheltuieli aferente


Santier-constructii2[1]_144F1AD5067F4C1B99721FB40145BE08
Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice a lansat în dezbatere publică proiectul de Hotărâre a Guvernului pentru aprobarea Regulamentului privind activitatea de reglementare în construcţii şi categoriile de cheltuieli aferente.

Proiectul de act normativ vizează modificări substanţiale privind activitatea de reglementare în construcţii şi categoriile de cheltuieli aferente acesteia, astfel încât acestea să răspundă noilor cerinţe.
Având în vedere faptul că Anexa 2 din Hotărârea Guvernului nr. 203/2003 a fost abrogată de lit.m) a art. III din Ordonanţa nr. 16/2014, se impune exlcuderea din titlu şi din întreg cuprinsul hotărârii a referirii la Normele metodologice privind criteriile şi modul de alocare a sumelor necesare unor lucrări de intervenţie în primă urgenţă la construcţii vulnerabile şi care prezintă pericol public, prevăzute, în prealabil la Anexa 2. De asemenea, se elimină şi articolele referitoare la această Anexa 2.

Mai mult, titlul Anexei la prezentul proiect de act normativ se redenumeşte în Regulament privind activitatea de reglementare în construcţii şi categoriile de cheltuieli aferente, ca urmare a modificărilor legislative în domeniu.

La art. 1 din Anexa la prezentul proiect se reformulează definiţia reglementărilor tehnice în construcţii, prevăzută la art. 1 şi art. 2 alin. (3) din Hotărârea Guvernului nr. 203/2003, în vederea armonizării acesteia cu dispoziţiile actualizate la art. 10 din Legea nr.10/1995. Astfel, activitatea de reglementare în construcţii constituie o componentă a sistemului calităţii în construcţii, şi cuprinde elaborarea de reglementări tehnice şi efectuarea unor activităţi specifice, corelative activităţii de reglementare. Astfel, reglementările tehnice vor cuprinde: prevederi privind proiectarea şi execuţia construcţiilor, eficienţa energetică în clădiri, inspecţia tehnică în exploatare a echipamentelor şi utilajelor tehnologice, precum şi a instalaţiilor pentru construcţii, cerinţe şi nivele de performanţă la produse pentru construcţii, exploatarea şi intervenţii în exploatare la construcţii existente, precum şi postutilizarea construcţiilor, a căror aplicare este obligatorie în vederea asigurării cerinţelor fundamentale aplicabile construcţiilor.

Mai mult, în vederea acoperirii actualelor deficienţe în asigurarea accesului liber şi neîngrădit, cu respectarea principiului transparenţei, a informaţiilor cuprinse în reglementări tehnice, actualul regulament cuprinde prevederea expresă că valorificarea reglementărilor tehnice se va realiza prin publicarea acestora, în conformitate cu prevederile ordinului de aprobare, şi prin afişarea pe pagina de internet a Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice.