Echipamentele electrice neconforme trebuie eliminate de pe piață. Inclusiv cele „de joasă tensiune”!


electric dangerMai înainte de-a învăța scrisul și socotitul, știm deja, prin grija familiei, că aparatele și instalațiile electrice ascund o energie pe cât de misterioasă, pe-atât de primejdioasă. Asemenea focului, electricitatea de uz casnic sau industrial rămâne inofensivă doar atâta timp cât organismul uman nu experimentează în mod nemijlocit influența sa necontrolată.

Atunci când corpul ți se transformă, din neglijență și pe neașteptate, într-un conductor electric, asaltul furios al electronilor se poate dovedi vătămător sau fatal. Nu-i de glumă cu amperajul. Nici cu tensiunea, chiar dacă-i doar una „joasă”!

În „Monitorul Oficial” 448/2016 a văzut lumina tiparului HG 409/2016 privind stabilirea condițiilor pentru punerea la dispoziție pe piață a echipamentelor electrice de joasă tensiune. Prevederile noului act normativ sunt aplicabile pentru echipamentele electrice menite să fie întrebuințate la o tensiune nominală cuprinsă între 50 și 1000 volți – în ceea ce privește curentul electric alternativ și între 75 și 1500 volți – pentru curentul electric continuu.

Recentul act normativ nu se aplică pentru echipamentele electrice folosite în interes medical sau cele destinate să fie utilizate într-un mediu exploziv. Nici pentru prizele de uz casnic ori contoarele de electricitate!

Prin punere la dispoziție pe piață se înțelege orice furnizare de echipamente electrice în scopul distribuției, consumului, utilizării pe piața românească sau comunitară, în cursul unei activități comerciale.

Din ultimele noutăți legislative reiese că niciun echipament electric nu poate fi pus pe piață dacă nu este produs în conformitate cu buna practică inginerească în domeniul siguranței care se aplică pe teritoriul UE.

Echipamentele electrice pot fi puse la dispoziție pe piață numai dacă nu primejduiesc securitatea oamenilor, a animalelor sau a bunurilor, atunci când sunt întreținute și instalate în mod adecvat, fiind utilizate în scopurile pentru care-au fost produse. Încălcarea acestor prevederi atrage o amendă de 5000-10000 lei și retragerea de pe piață/interzicerea folosirii/interzicerea punerii la dispoziție pe piață a produselor neconforme.

Atenție! Operatorilor de distribuție a energiei electrice le e interzis să solicite, pentru echipamentele electrice, condiții mai severe legate de securitate, comparativ cu acelea prevăzute de noua HG, în vederea conectării la rețea. Operatorii economici care ignoră aceste prevederi riscă amenzi usturătoare.

 

Obligații pentru producători

Dacă riscurile prezentate de către echipamentele electrice o cer, producătorii vor testa, prin eșantionare, echipamentele puse la dispoziție pe piață, în vederea ocrotirii consumatorilor. Ei vor investiga și vor păstra un registru de reclamații al echipamentelor electrice neconforme și rechemate.

Producătorii au îndatorirea de-a se asigura că pe echipamentele electrice introduse pe piață sunt înscrise tipul, lotul, numărul de serie ori alt element de identificare. Atunci când natura echipamentului electric ori dimensiunile lui nu îngăduie aceasta, producătorii se vor asigura că informațiile sunt prevăzute pe ambalaj ori într-un document însoțitor.

Pe echipamentele electrice trebuie să fie specificate, prin grija producătorilor, numele lor, denumirea comercială înregistrată, adresa poștală la care pot fi contactați. Dacă nu-i posibil, aceste informații vor fi înscrise pe ambalaj sau într-un document însoțitor. Obligatoriu, datele de contact vor fi înscrise în limba română.

În orice caz, prin grija producătorului, echipamentul electric pus pe piață va fi însoțit de informații/instrucțiuni legate de securitatea utilizatorului. Acestea vor fi redactate în limba română, într-un stil lesne de priceput.

Acei producători care au motive temeinice de a considera că echipamentele electrice puse pe piață sunt neconforme vor lua imediat măsurile de trebuință pentru ca produsele să fie aduse la conformitate. Când se impune, produsele trebuie rechemate sau retrase. Produsele prezintă riscuri? Autoritatea de supraveghere a pieței va fi înștiințată numaidecât!

Ca urmare a unei  cereri motivate venite din partea unei autorități de supraveghere a pieței, producătorii vor oferi, în termenul pus la dispoziție, toate datele/actele de trebuință, în scopul demonstrării conformității echipamentelor.

Mai înainte ca un importator să introducă pe piață un echipament, trebuie să verifice dacă procedura adecvată de evaluare a conformității a fost efectuată de către producător. Echipamentele electrice, laolaltă cu părțile lor componente, trebuie să fie fabricate în așa fel încât să asigure asamblarea și conectarea în siguranță și în mod adecvat.

La proiectarea și fabricarea echipamentelor electrice trebuie să se țină seama de faptul că oamenii și animalele (domestice) trebuie să beneficieze de o protecție corespunzătoare contra primejdiei de vătămare corporală sau altor traume pricinuite de contactul direct sau indirect.

La nivelul echipamentelor electrice nu trebuie să apară temperaturi ori radiații primejdioase. Izolația trebuie să fie adaptată condițiilor previzibile. Oamenii, animalele domestice și bunurile trebuie să fie ocrotiți în mod corespunzător și contra acelor riscuri de natură non-electrică.

Orice om ce dispune de un discernământ integral știe cum să se păzească de electrocutare. O persoană cu judecata-ntreagă nu-și usucă pletele cu foen-ul când se află în cada plină de apă și nu se cațără pe locomotiva electrică doar pentru că i se pare… cool. E, probabil, minunat să ajungi faimos. O excepție? Situația în care faima este postumă și reprezintă efectul comportării stupide!

Dacă folosești un aparat de sudură artizanal sau o lampă portativă încropită de vreun „meșter bun la toate” îți asumi, cu bună știință, o serie de riscuri. Dar atunci când cumperi un echipament nou-nouț și frumos ambalat de la un distribuitor autorizat nu te prea aștepți ca prin normala sa utilizare să simți pe propria piele acțiunea curentului electric.

Produsele neconforme, cu severe vicii de fabricație, pot produce evenimente cumplite și, indiscutabil, apariția acestor noutăți legislative era necesară!