Cum se inregistrează cererea la revisal în cazul contractului de muncă suspendat pentru concediu fără plată?


images (60)

Contractul individual de muncă poate fi suspendat, prin acordul părţilor, în cazul concediilor fără plată acordate în cazul în care angajatorul are nevoie de acesta pentru studii sau interese personale.
Conform art. 54 din Codul Muncii, angajaţii au dreptul la concedii fără plată pentru rezolvarea unor probleme personale. În astfel de cazuri, durata concediului se stabileşte prin contractul colectiv de muncă sau prin regulamentul intern.

Contractul individual de muncă se supendă pe baza cererii salariatului pentru concediu fără plată. Durata concediului fără plată se stabileşte prin contractul colectiv de muncă aplicabil sau prin Regulamentul intern (art. 153 din Codul muncii, republicat in Monitorul Oficial nr. 345 din 18 mai 2011).

Angajatorul are obligaţia de a înregistra în Revisal perioada şi cauzele de suspendare a contractului individual de muncă.

Excepţie de la art.3 alin (2) din HG 500/2011 privind registrul general de evidenţă a salariaţilor face suspendarea în baza certificatelor medicale.

Aceste elemente obligatorii, şi anume perioada şi cauzele de suspendare a contractului individual de muncă, se vor înregistra în Revisal în maximum 20 de zile lucrătoare de la data suspendării.

Pentru înregistrarea suspendării contractului individual de muncă, se vor completa în Revisal următoarele elemente: temeiul de suspendare, data de început a suspendării, data de sfârşit  a suspendării.

În concluzie, salariatul are contractul de muncă suspendat din prima zi de concediu fără plată dar decizia de suspendare poate fi întocmită în termen de maxim 20 de zile lucrătoare de la această dată.