Administraţia publică centrală nu va mai avea dreptul să solicite copii legalizate de la cetăţeni


images (59)

Ministrul Fondurilor Europene a declarat că Executivul lucrează acum la un act normativ prin care administraţia publică centrală să nu mai aibă dreptul să solicite copii legalizate de la cetăţeni.

Măsura este parte a unui pachet legislativ prin care se vor elimina mai multe acte cerute cetăţenilor de către autorităţi, printre acestea și desfiinţarea copiei legalizate.

După  înfiinţarea „Comisia de tăiat hârtii”, numele generic dat de Executiv unui grup de oameni care se va ocupa cu eliminarea unor documente şi autorizaţii inutile care ni se cer în administraţia publică,  s-a propus un scop ambiţios: reducerea birocraţiei. S-a ajuns la concluzia că românii plătesc anual peste 2 miliarde de euro pentru aceste acte inutile, fiind o risipă de timp şi bani. Guvernul a lansat şi o platformă online prin care persoanele fizice şi companiile pot înştiinţa autorităţile despre problemele birocratice pe care le întâmpină sau pot veni cu sugestii de simplificare a procedurilor administrative.

Actul normativ care va simplifica birocraţia va intra în discuţia Guvernului în această lună și este în prezent pe circuitul de avizări al ministerelor implicate în elaborarea lui.