Acţiuni de control desfăşurate de autorităţi pentru prevenirea şi combaterea muncii la negru


images (58)

Inspectorii antifraudă din Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) și salariații de la Inspecția Muncii vor desfășura la nivel național acțiuni de control operativ pentru prevenirea și combaterea muncii ”la negru’ și a celei subdeclarate, în cadrul operațiunii „Cronos’, care se va desfășura în perioada 16 iunie – 23 septembrie 2016, potrivit unui comunicat de presă remis.

Vor fi vizate cu precădere firmele care activează în domenii de activitate precum: confecții, construcții, pază și protecție, curățenie, alimentație publică, silvicultură, transport, comerț, arhivare și depozitari. În aceste sectoare au fost identificate cele mai mari riscuri legate de utilizarea forței de muncă fără forme legale ori subdeclararea nivelului real de salarizare.

În comunicat se arată că întrucât o mare parte dintre achizițiile fictive sau artificiale de bunuri și servicii, cu impact asupra TVA și impozitului pe profit, sunt deseori utilizate pentru a deconta sume care servesc, în realitate, pentru remunerarea unor persoane pentru munca prestată, inspectorii antifraudă și inspectorii de muncă vor controla prioritar firmele care activează în domeniile menționate și care se încadrează în profilele de risc generate de analizele documentare.

Cu siguranţa firmele din domeniile vizate vor fi cu ochii în patru şi se va crea o stare de nelinişte şi disconfort pentru cei care nu s-au supus rigorilor legii.