Nu îndeplineşti obiectivele de performanţă, poţi să fii concediat?


lc

Este posibil ca angajatorul să dispună concedierea pe acest motiv însă sunt anumite proceduri pe care trebuie să le respectăm pentru a dispune concedierea salariatului pentru necorespundere profesională ca urmare a neîndeplinirii obiectivelor de performanţă.

Legea prevede că obiectivele de performanţă impuse salariatului trebuie să fie realiste şi rezonabile. Dacă nu sunt realiste şi rezonabile, angajatul poate contesta pe cale judiciară decizia angajatorului.

Obiectivele de performanţă trebuie să respecte anumite reguli, şi anume:

– să fie incluse în contractul individual de munca sau prin act adiţional cu clauza de obiectiv.

– obiectivele de performanţă sunt unice, de la un salariat la altul. Acestea nu se includ în regulamentul intern. Ele se includ în contractul individual de munca şi se pliază pentru fiecare salariat în parte.

Cu alte cuvinte, obiectivele de performanţă trebuie acceptate de salariat. Nu vor fi statornicite prin decizie unilaterală a angajatorului deoarece se va pune problema consecinţelor nerealizării lor.

Concedierea pentru necorespundere profesională se dispune după evaluarea periodică a salariatului. Doar datele concrete pot determina începerea demersurilor pentru a concedia un salariat care nu îşi îndeplineşte obiectivele asupra cărora s-a convenit de comun acord.