Salarii mai mari pentru bugetari!


56b849c3682ccf174211404f

Aproximativ 650.000 de salariați din cadrul tuturor familiilor ocupaționale vor beneficia, începând cu luna august 2016, de efectele restructurării sistemului de salarizare pentru personalul bugetar, prin aprobarea Ordonanței de Urgență care modifică și completează OUG nr. 57/2015 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice în anul 2016.

Subiectul salarizării bugetarilor a fost unul dezbătut intens în ultima perioadă de către Guvern şi partenerii sociali. Iar ca urmare a întâlnirilor repetate dintre reprezentanţii Executivului şi cei ai tuturor familiilor ocupaționale, Ministerul Muncii a lansat recent, în dezbatere publică, Proiectul de ordonanţă de urgenţă a Guvernului pentru modificarea şi completarea OUG nr. 57/2015 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice în anul 2016, prorogarea unor termene, precum şi unele măsuri fiscal-bugetare şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative.

Proiectul de act normativ a fost adoptat de Guvern, ceea ce înseamnă că, pentru a intra în vigoare, mai are nevoie doar de publicarea în Monitorul Oficial.

Prin aprobarea noilor măsuri, autorităţile doresc să îndrepte erorile făcute în ultimii cinci ani în salarizarea sistemului bugetar, astfel încât, să existe o echitate salarială şi să nu mai existe diferenţele întâlnite în prezent între persoanele încadrate pe aceleaşi funcţii, cu aceeaşi vechime şi aceleaşi atribuţii în cadrul unei unităţi, indiferent că este vorba de spital, şcoală, secţie de poliţie, primărie etc.

Se restructurează complet sistemul de salarizare din sănătate şi a personalul didactic şi didactic auxiliar din învăţământ, începând cu luna august 2016,  prin stabilirea unei grile de salarizare cu valori nominale ale salariilor, în vederea eliminării inechităților existente. Se introduce un sistem de premiere bazat pe condiții de reformă și criterii de performanță pentru personalul din sistemul de sănătate începând cu luna ianuarie 2017, şi pentru personalul didactic și didactic auxiliar din învăţământ, începând cu luna ianuarie 2018.

O altă noutate este înființarea registrului general de evidență al persoanelor plătite din fonduri publice pentru a avea o evidență clară a angajaților din sistemul bugetar. Modul de aplicare va fi stabilit prin Hotărâre a Guvernului.

Noua abordare se va concentra pe principiul „muncă egală, plată egală”.