În ce condiții va avea loc audierea sportivilor suspectați de dopaj ?


dopaj 1

 

Din cele mai vechi timpuri a fost în firea omului să își dorească să învingă într-o luptă și, pentru a-și atinge scopul, a apelat la metode mai puțin neortodoxe, că doar „scopul scuză mijloacele.” (Machiavelli) Romanii au fost primii despre care avem cunoștință că au dorit să învingă prin orice mijloace, sens în care au încercat să își stimuleze forța și puterea. În întrecerile organizate, aceștia absorbeau o licoare compusă din vin și miere care le dădea putere, agresivitate și le asigura victoria.

În timpul celui de al II-lea război mondial aviatorilor germani li se dădeau anumite psihostimulante atunci când executau bombardamente de noapte. Aceste substanțe acționau asupra sistemului nervos și le mențineau pe toată durata misiunii starea de atenție și agresivitate.

O vorbă spune că „în dragoste și în război totul este permis” (F.E. Smedley), însă obiceiul de a lua anumite substanțe pentru a învinge a ajuns rapid și în domeniul sportiv. Oare o fi permis chiar orice și în sport pentru a ieși învingător?

Având în vedere desele cazuri de sportivi găsiți dopați, legiuitorul român a decis să stabilească reguli clare care se vor aplica atunci când cei prinși cu mâța-n sac vor trebui să fie audiați de o comisie și să dea socoteală pentru ce au făcut.

Astfel, în Monitorul Oficial 421 din 3 iunie 2016 a fost publicat ordinul Agenției Naționale Antidoping (ANAD) nr. 151/2016 pentru aprobarea Regulamentului de organizare și funcționare a Comisiei de audiere a sportivilor și a personalului asistent al sportivilor care au încălcat reglementările anti-doping. Prevederile sale intră în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial.

Cine face parte din Comisia de audiere?

Știrile juridice arată că această Comisie de audiere este formată din 11 membri: președintele, vicepreședintele, un secretar general și un reprezentant al Agenției, 3 reprezentanți desemnați de Secretariatul General al Guvernului, un reprezentant desemnat de Ministerul Tineretului și Sportului, doi numiți de Comitetul Olimpic Român și Sportiv Român și un expert în analiză doping. Rețineți că Președintele Comisiei este reprezentantul  Comitetul Olimpic Român și Sportiv Român.

Pentru a face parte din această comisie, aceștia trebuie să îndeplinească cumulativ anumite condiții: să fie cetățeni români cu domiciliul în România, să aibă capacitate deplină de exercițiu, să aibă și bună reputație, să beneficieze de pregătire profesională în științele medicale, biochimie, științe juridice și sport și să nu fi suferit condamnări pentru infracțiuni săvârșite cu intenție.

S-a stabilit că membrii comisiei au obligația de a păstra confidențialitatea cu privire la orice activitate legată de caz și orice informație aflată în cursul procedurii de audiere. Astfel, membrii comisiei semnează declarații de confidențialitate.

 În ce cazuri încetează mandatul membrilor Comisiei de audiere?

Știrile juridice prevăd că mandatul acestora va înceta în caz de renunțare la calitatea de membru, transferarea în cadrul altei autorități sau instituții publice, prin revocare de către instituția care i-a desemnat, neîndeplinirea obligațiilor ce le revin în raport cu obiectivele Comisiei sau prin deces. În aceste cazuri va fi numit un nou reprezentant al cărui mandat va dura până la expirarea mandatului celui în locul căruia a fost numit.

Cum se desfășoară audierile în cadrul Comisiei?

Regula este că organizarea audierii trebuie să aibă loc într-un interval rezonabil care nu poate depăși 3 luni. Convocarea membrilor se face în scris cu cel puțin 7 zile calendaristice înainte de data ședinței. Regula este că ședințele acestei comisii nu sunt publice. Se va considera legal întrunită comisia în prezența a minimum 6 membri. Dacă nu este întrunit cvorumul, ședința se va amâna pentru cel mult 14 zile calendaristice. Deciziile se vor lua cu votul a jumătate plus unu din numărul membrilor prezenți. În caz de egalitate de voturi, votul președintelui este decisiv.

Legea prevede posibilitatea organizării unei audieri provizorii care are loc la solicitarea președintelui Agenției, în regim de urgență, în fața a minimum 6 membri ai Comisiei de audiere.

La aceste ședințe va fi convocat în calitate de observator un reprezentant al federației sportive naționale la care sportivul sau persoana din cadrul personalului asistent al sportivului suspectat este legitimat. Acesta va fi numit cu minimum 7 zile calendaristice înainte de data audierii. Rețineți că acesta nu are calitatea de membru în comisie și nici drept de vot.

Sportivul este informat asupra audierii și are obligația de a se prezenta, de a se legitima și de a oferi informații pentru clarificarea situației. Sportivul este întrebat ce probe înțelege să propună în apărarea sa, apoi comisia îi poate adresa întrebări sportivului și poate interoga martorii propuși de acesta.

Sportivul dă o declarație scrisă prin care recunoaște sau infirmă acuzația adusă. Desfășurarea ședinței se va consemna în încheierea de ședință.

Dacă sportivul nu se prezintă la audiere, se va putea decide și în lipsa acestuia. La cererea motivată depusă cu cel puțin 5 zile  calendaristice înainte de data întrunirii comisiei sau în situații de forță majoră, procedura de audiere poate fi amânată o singură dată pentru maximum 14 zile calendaristice.

În cât timp se pronunță Comisia?

Comisia analizează actele și probele de la dosar și se pronunță printr-o decizie scrisă și motivată în ședință secretă în cel mult 30 de zile. Dacă este un caz complex, atunci poate amâna pronunțarea de două ori. De asemenea, dacă consideră că trebuiesc clarificate anumite aspecte sau administrate probe suplimentare, atunci va dispune repunerea cauzei pe rol.

Decizia va fi comunicată sportivului în cel mult 15 zile de la pronunțare. Cea care are responsabilitatea de a aplica sancțiuni este federația sportivă națională.

Ce sancțiuni riscă sportivii?

În afara faptului că își pun în pericol sănătatea, sportivii care trișează în dorința de a fi mai buni cu orice preț, ajung să suporte consecințele faptelor lor.  Astfel, prezența unei substanțe interzise sau a metaboliților acesteia sau a markerilor ei în proba biologică provenită de la un sportiv, utilizarea sau tentativa de a utiliza o substanță sau metodă interzisă sau deținerea de substanțe și/sau metode interzise, se sancționează cu suspendarea din activitatea sportivă pentru 4 ani.

Cel care recunoaște din proprie inițiativă că a luat substanțe interzise, înainte de a primi invitația pentru prelevarea de probe, va avea o reducere a perioadei de suspendare care nu va putea fi mai mică decât jumătate din perioada de suspendare prevăzută de lege.

Înainte de a fi tentați să trișeze doar pentru a obține o medalie, care le va aminti mereu că a fost obținută prin metode ilicite, sportivii ar trebui să înțeleagă sensul vorbelor: „campionii primesc medalii. Legendele…nemurirea!”  (Aurel Rapa)