Aleşii locali, doar 8 ani în funcţie


General view of the Romanian Parliament before the speech of Chinese Prime Minister Li Keqiang in Bucharest, Romania on November 27, 2013. AFP PHOTO DANIEL MIHAILESCU (Photo credit should read DANIEL MIHAILESCU/AFP/Getty Images)

Deputatul ALDE, Alexandru Băişanu, propune ca viitorii primari, preşedinţi de Consiliu Judeţean, dar şi consilieri locali şi judeţeni să-şi poată exercita funcţiile obţinute cel mult 8 ani. În urmă cu doi ani, propunerea aceasta a venit din partea liberalilor, însă a fost respinsă în Senat.

“Prezenta propunere vine în întâmpinarea nevoii de a asigura un cadru propice evoluţiei fireşti a statului de drept, a administraţiei publice locale şi a democraţiei româneşti.
În mod firesc apare nevoia de a crea un cadru legislativ care să limiteze numărul de mandate ale aleşilor locali, cu scopul de primenire permanentă a celor care trebuie să-şi asume conducerea unităţilor administrativ-teritoriale. Realitatea ne arată că nivelul performant de competenţă poate fi atins în două mandate consecutive.
Consider că principiile care stau la baza numărului de mandate consecutive pentru cea mai înaltă funcţie în stat (preşedintele României) pot fi referinţa fundamentală şi în cazul aleşilor locali”, se arată în expunerea de motive a acestui proiect.

Iniţiativa legislativă  a fost depusă la Camera Deputaţilor la trei zile după alegerile locale.