Noile norme care vor aduce mai multă transparenţă din partea autorităţilor


lcNoile norme care vor aduce mai multă transparenţă din partea autorităţilor au fost modificate şi adaptate cerinţelor cetăţenilor. Astfel, Autorităţile locale şi centrale vor deveni mai transparente în privinţa informaţiilor de interes public.

Acest fapt s-a datorat creşterii, cu 50% în 2015 faţă de anul precedent, numărului proceselor din instanţă în care cetăţenii dau în judecată autorităţile pentru lipsă de transparenţă. Cele mai frecvente reclamaţii se referă la neclaritatea legii, spre exemplu termenul de 30 de zile pentru a primi un răspuns.

Noile norme stabilesc foarte clar că termenul este raportat la zile calendaristice şi nu lucrătoare. Mai mult, după cinci luni de dezbateri s-a ajuns la concluzia şi că procedurile trebuie simplificate, dar şi elimină obligaţia utilizării unor formulare standard pentru obţinerea de date publice.

Taxele de copiere a documentelor vor fi stabilite uniform prin lege. În plus autoritățile vor fi obligate să posteze toate răspunsurile și pe o platformă online.