Camera Deputaților a aprobat proiectul privind comercializarea produselor alimentare


alimente-traditionale1Cu 293 de voturi “pentru”, Camera Deputaților a aprobat proiectul de lege privind comercializarea produselor alimentare.

Potrivit proiectului de lege, magazinele mari vor fi obligate să se aprovizioneze cu produse alimentare pe lanțul scurt, iar supermarketurile vor funcționa în continuare și în week-end.

În dezbaterile de la comisie, președintele Comisiei pentru agricultură, Nini Săpunaru a precizat că sunt prevăzute amenzi pentru cei care nu respectă prevederile din lege.

Nu închidem magazinele în week-end, acea prevedere din proiect nu s-a discutat, am abandonat acele articole. Proiectul de lege prevede amenzi pentru cei care nu respectă alte prevederi importante din lege, precum aceea că nu ai voie să mai faci facturi în plus la producători, nu ai voie să impui un preț minim pe piață, cum s-a întâmplat până acum. Sunt amendați cu sume între 100.000 — 150.000 de lei și în caz de abateri repetate se poate merge până la închiderea magazinului“, a afirmat președintele Comisiei pentru agricultură.

De asemenea, proiectul de lege stabileşte că pe etichetele produselor din carne proaspătă trebuie trecută ţara de provenienţă a cărnii, iar pe produsele procesate din carne trebuie trecut procentul de carne din România conţinut de acestea.