Reexaminarea legii ce asigură măsuri suplimentare de protecţie pentru sindicalişti


justitiePreşedintele Klaus Iohannis solicită Parlamentului să reexamineze legea pentru modificarea şi completarea Legii dialogului social, specificând că asigură măsuri de protecţie pentru persoanele din conducerea sindicatelor care contravin celor decise de CCR.

Articolul din legea transmisă la promulgare la care face referire Iohannis instituie o interdicţie de concediere a acestor persoane, dar şi pe o perioadă de 2 ani de la încetarea acestuia, pentru motive care nu ţin de persoana salariatului, pentru necorespundere profesională şi pentru motive ce ţin de îndeplinirea mandatului pe care l-au primit de la salariaţii din unitate, sub sancţiunea nulităţii absolute a deciziei de concediere.

Preşedintele semnalează că protecţia persoanelor alese într-un organism sindical, ca expresie a libertăţii sindicale, este asigurată de dispoziţiile art. 220 alin. (2) din Codul Muncii, în acord cu prevederile art. 9 din Constituţie, cu Convenţia Internaţională a Muncii şi cu legislaţia europeană, dar şi cu jurisprudenţa CCR.