Propunere de directivă în ceea ce priveşte secretul comercial


downloaed

Consiliul UE a propus o directivă de stabilire a normelor pentru protecţia secretelor comerciale şi a informaţiilor confidenţiale aparţinând intreprinderilor din UE.

Propunerea stabilește măsuri comune de combatere a dobândirii, utilizării și divulgării ilegale a secretelor comerciale și urmărește să asigure buna funcționare a pieței interne.

În sensul directivei, „secret comercial” înseamnă informațiile care îndeplinesc toate cerințele următoare: sunt secrete în sensul că nu sunt, ca întreg sau astfel cum se prezintă sau se articulează elementele acestora, cunoscute la nivel general sau ușor accesibile persoanelor din cercurile care se ocupă, în mod normal, de tipul de informații în cauză; au valoare comercială prin faptul că sunt secrete; au făcut obiectul unor măsuri rezonabile, în circumstanțele date, luate de către persoana care deține în mod legal controlul asupra informațiilor respective, pentru a fi păstrate secrete.

Se propune ca persoanele care acționează cu bună-credință, dezvăluind secrete comerciale în scopul protejării interesului public general, cunoscute sub numele de „denunțători”, vor beneficia de o protecție adecvată. Va fi la latitudinea autorităților judiciare naționale competente să decidă dacă divulgarea unui secret comercial era necesară pentru a denunța o abatere, o faptă reprobabilă sau o activitate ilegală.

Deținătorii de secrete comerciale vor avea dreptul de a solicita măsuri reparatorii în caz de daune în urma cazurilor de însușire ilegală de documente, obiecte, materiale, substanțe sau fișiere electronice care conțin secretul comercial sau din care poate fi dedus secretului comercial.

În cazul în care este necesar, confidențialitatea secretelor comerciale va fi, de asemenea, menținută pe parcursul și după încheierea procedurilor judiciare.

După publicarea directivei în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene și la intrarea în vigoare a acesteia, statele membre vor dispune de o perioadă de maximum doi ani pentru a integra noile dispoziții în dreptul intern.