Se modifică Codul de procedură fiscală!


media-143289026393635700

Ministerul Finanțelor Publice a lansat în dezbatere publică proiectul de Lege pentru modificarea și completarea Legii nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală.

Propunerile de modificare au ca motive, transpunerea legislaţiei europene la nivel naţional şi clarificarea unora dintre instituţiile juridice susceptibile de interpretare, şi, prin urmare, o mai corectă aplicare a Codului.

Propunerille de modificare se referă la:

  • Înregistrarea/modificarea domiciliului fiscal

Se propune exonerarea contribuabilului/plătitorului de la obligaţia de a depune cerere de modificare a domiciliului fiscal, în situaţia în care domiciliul sau sediul social coincide cu domiciliul fiscal, având în vedere că administrația fiscală deține aceste date ca urmare a fluxurilor zilnice ale schimbului de informații realizate electronic cu ONRC.

  • Dreptul de a refuza furnizarea de informaţii

Proiectul prevede eliminarea notarilor publici și executorilor judecătorești din enumerarea categoriilor de persoane care, potrivit art. 67 C. procedură fiscală, au dreptul de a refuza furnizarea de informații către organele fiscale, având în vedere faptul că aceste persoane dețin informații și documente relevante din punct de vedere fiscal, cum ar fi cele privind patrimoniul persoanelor fizice, în speță cele referitoare la contracte de vânzare-cumpărare de imobile (din care rezultă alocări de fonduri ale persoanelor fizice care pot constitui elemente importante pentru stabilirea bazei impozabile pentru impozitul pe venit), documente aferente procedurii succesorale notariale, punerea în executare a dispoziţiilor cu caracter civil din titlurile executorii, recuperarea pe cale amiabilă a creanțelor și alte documente cu relevanță fiscală.

  • Depunerea declaraţiei fiscale

Se propune reglementarea expresă a faptului că, declarațiile fiscale depuse la un organ fiscal central/local necompetent, sunt considerate ca fiind depuse la data depunerii acestora la organul fiscal necompetent. Pe cale de consecință, se propune totodată şi reglementarea expresă a obligativităţii organului fiscal necompetent de a transmite respectivele declarații fiscale la organul fiscal competent într-un termen de 5 zile lucrătoare de la data depunerii declarației.

  • Publicarea listelor debitorilor care înregistrează obligaţii fiscale restante

Se propune reglementarea altor termene de publicare a listei debitorilor care înregistrează obligații fiscale restante la bugetul local, respectiv semestrial în funcție de termenele de plată a impozitului pe clădiri, teren, mijloace de transport, în considerarea faptului că aceste creanțe fiscale dețin cea mai mare pondere în veniturile bugetelor locale.

Aceste propuneri aduc clarificări menite să elimine situaţiile controversate care s-au instituit de la aplicarea C. de procedură fiscală şi prevăd o colaborare temeinică atât între organele fiscale cât şi între acestea şi alte persoane care desfăşoară activităţi independente.