Este obligatoriu în cazul demisionării ca salariatul să rămână în preaviz?


images

În cazul în care angajatul decide să demisioneze, el trebuie să rămână în perioada de preaviz, perioadă care este stabilită conform legislaţiei în vigoare şi conform clauzelor contractuale existente.

Relaţiile de muncă trebuie să fie guvernate de principiul bunei-credinţe. Atât salariatul, cât şi angajatorul trebuie să îşi respecte clauzele contractuale, legislaţia muncii în plenitudinea actelor ce reglementează acest domeniu, drepturile şi obligaţiile ce revin părţilor.

Salariatul are posibilitatea să nu îşi onoreze obligaţia de a rămâne pe perioada de preaviz, după ce şi-a depus demisia, doar atunci când angajatorul nu se achită de obligaţiile ce îi revin.

Angajatul care a demisionat poate să nu revină la locul de muncă pe perioada de preaviz în cazul în care angajatorul nu îşi achită obligaţiile financiare, salariale, bonusurile prevăzute în contractul individual de muncă sau în contractul colectiv de muncă, angajatorul nu îi oferă salariatului echipament de protecţie necesar pentru desfăşurarea activităţii sale în siguranţă, angajatorul îşi hărţuieşte angajatul din cauza demisiei acestuia iar acesta din urmă deţine dovezi concrete şi/sau martori care pot certifica acest lucru.

Angajatorul poate renunţa total sau parţial la perioada de preaviz în cazul salariaţilor care demisionează. Nu acelaşi lucru se întâmplă când salariaţii sunt concediaţi pentru necorespundere profesională, pentru inaptitudine sau pe motivul desfiinţării locului lor de muncă. În acest caz perioada de preaviz este obligatorie şi angajaţii concediaţi nu pot renunţa la drepturile conferite de legislaţia în vigoare. Dacă angajatorul doreşte, le poate acorda posibilitatea de a nu fi prezenţi pe perioada de preaviz însă le va plăti toate drepturile salariale pe care le-ar primi în această perioadă tuturor salariaţilor concediaţi ce beneficiază, conform legii, de preaviz.

Salariatul trebuie să demonstreze prin probe clare, concrete, incontestabile faptul că angajatorul nu şi-a indeplinit obligaţiile contractuale, măsura care a dus la decizia de a nu-şi onora obligaţia de a rămâne în perioada de preaviz.