Condiții la achiziționarea terenurilor agricole de către străini – Proiect


teren-vanzareProiectul de modificare a Legea 17/2014 privind vânzarea terenurilor agricole, care va avea drept scop reglementarea mai strictă a achizițiilor suprafețelor agricole de către străini, se află în lucru, a declarat ministrul Agriculturii, Achim Irimescu.

Reamintim că din partea fermierilor români există presiuni în ceea ce priveşte modificarea legii după ce suprafeţe mari de terenuri agricole au fost vândute unor companii străine, iar producătorii români nu mai au ce să lucreze.

Astfel, se propune introducerea unor filtre, condiții la achiziționarea terenurilor agricole de către străini, şi anume:
1. Să folosească terenul pentru practicarea culturilor agricole în maximum 6 luni de la încheierea tranzacției și să păstrează destinația terenului;
2. Să nu dețină datorii la fisc în nicio țară inclusiv în România;
3. Să fie asociat în participațiune cu societăți, persoane fizice ori persoane juridice având capital autohton românesc, ponderea capitalului românesc în această asociere fiind de minimum 30%;
4. Să prezinte angajați români în proporție de minimum 60% la nivel de management și de 90% la nivel de forță de muncă
5. Să prezinte drept principal obiect de activitate al persoanei ori societății în cauză domeniul agricol;
6. Să nu deruleze activități economico-financiare prin sistemul de companii de tip off-shore
7. Se obligă să mențină terenul în bune condiții de agro-mediu în vederea preîntâmpinării degradării pământului;
8. Să prezinte garanții concrete în vederea protecției mediului, protecției muncii și a aplicării legislative românești în rol de preîntâmpinare a dezastrelor naturale și a accidentelor de orice fel.