Neconstituţionalitatea organizării referendumului local la aceeaşi dată cu alegerile locale


images (11)

Excepția de neconstituționalitate a dispozițiilor Ordonanței de urgență a Guvernului nr.15/2016 pentru completarea Legii nr.3/2000 privind organizarea și desfășurarea referendumului, a fost ridicată direct de Avocatul Poporului.

În comunicatul Curţii Constituţionale, în urma deliberărilor acesteia, cu majoritate de voturi, a admis excepția de neconstituționalitate și a constatat că ordonanța care prevedea organizarea referendumului la aceaşi dată cu alegerile  locale, este neconstituțională.

Curtea a constatat că actul normativ examinat nu respectă condițiile prevăzute de art.115 alin.(4) din Constituție, cu referire la existența unei situații extraordinare a cărei reglementare nu poate fi amânată.

Ordonanţele se emit de către Guvern, în temeiul unei legi speciale de abilitare, iar ordonanţele de urgenţă se pot emite doar dacă există o situaţie extraordinară, iar reglementarea lor nu poate fi amânată. Urgenţa trebuie să fie motivată în cuprinsul ordonanţei.

În acest caz Guvernul nu poate justifica o urgenţă iar din acest motiv s-a constatat şi neconstituţionalitatea ei.

Decizia Curţii Constituţionale se va publica în Monitorul Oficial al României iar de la această dată decizia este general obligatorie şi are putere numai pentru viitor.