Repararea prejudiciului nepatrimonial în cazul vătămării corporale din culpă


daune moratorii

De cele mai multe ori, în practica instanţelor de judecată se acordă despăgubiri pentru repararea prejudiciului nepatrimonial în cazul vătămării corporale din culpă.

În mod firesc, ne întrebăm cine este îndreptăţit să obţină această despăgubire şi dacă se răspunde pentru întreg prejudiciu chiar dacă victima a contribuit şi ea cu vinovăţie la cauzarea acestuia.

Înalta Curte de Casaţie, sesizată de Curtea de Apel Tărgu Mureş, prin Decizia nr.12 în dosarul nr. 911/1/2016, a lămurit acest aspect.

Temeiul legal pe care îşi fundamentează motivarea sunt, art. 1371 alin. (1) C. civil şi art. 1391 alin. (1) C. civil.

S-a stabilit că dispoziţiile art. 1391 alin. (1) din Codul civil se interpretează în sensul că, într-o cauză penală având ca obiect o infracţiune de vătămare corporală din culpă, doar victima infracţiunii, care a suferit un prejudiciu, este îndreptăţită să obţină o despăgubire pentru restrângerea posibilităţilor de viaţă familială şi socială.

Iar, dispoziţiile art. 1371 alin. (1) din Codul civil se interpretează în sensul că, autorul faptei va fi ţinut să răspundă numai pentru partea de prejudiciu pe care a pricinuit-o în cazul în care victima prejudiciului a contribuit şi ea cu vinovăţie la cauzarea ori la mărirea prejudiciului sau nu l-a evitat, în tot sau în parte, deşi putea să o facă.

Concluzionând soluţia instanţei, doar victima infracţiunii este îndreptăţită să obţină şi să solicite despăgubiri pentru prejudiciu nepatrimonial cauzat, iar autorul nu va răspunde pentru întreg prejudiciu ci doar pentru partea pe care a cauzat-o, victima va răspunde şi ea pentru acea parte din prejudiciu pe care a cauzat-o cu vinovaţie.