Obligativitatea citării societăţii de asigurare


justitie1

Supunem în atenţie un subiect important, şi anume, acela, al obligativităţii citării societăţii de asigurare în cazul plângerii contravenţionale.

Potrivit dispoziţiilor art. 33 alin. (2) din Ordonanţa 2/2001 privind regimul juridic al contravenţiilor, în cazul în care fapta a avut ca urmare producerea unui accident de circulaţie, judecătoria, va cita şi societatea de asigurare menţionată în procesul verbal de constatare a contravenţiei.

Agentul constatator, în cazul în care nu a fost citat şi s-a pronunţat o hotarâre, poate ataca hotarârea cu recurs. În cazul în care se declară recurs, se poate ajunge până la casarea hotărârii pronunţate şi trimiterea cauzei spre rejudecare.

Chiar dacă, contravenientul are încheiat un contract de asigurare şi a consimţit ca persoana păgubită să fie despăgubită pe baza înţelegerii între părţi cu acordul societăţii de asigurări, judecătoria este obligată să citeze şi societatea de asigurare.

Dispoziţiile ordonanţei mai sus menţionate au caracter imperativ, instanţa are obligaţia, ci nu facultatea de a cita şi societatea de asigurare, nerespectarea prevederilor art. 33 alin.(2) din Ordonanţa 2/2001 duc la încălcarea dreptului la un proces echitabil.