Refuzul justificat al încheierii contractului de vânzare


justititie3

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a hotărât că, în conformitate cu prevederile art. 1669 alin. (1) C. civil, când una dintre părțile care au încheiat o promisiune bilaterală de vânzare refuză, nejustificat, să încheie contractul promis, cealaltă parte poate cere pronunțarea unei hotărâri care să țină loc de contract, dacă toate celelalte condiții de validitate sunt îndeplinite. Însă trebuie avut în vedere faptul că pentru a se pronunţa hotărârea care să ţină loc de contract de vânzare, antecontractul trebuie să îndeplinească toate condiţiile de validitate ale contractului de vânzare.

În acest sens, s-a pronunţat şi Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie care  a reținut că, “dacă una, mai multe sau toate condițiile de validitate ale viitorului contract nu sunt îndeplinite, iar refuzul încheierii contractului se justifică pe acest impediment, refuzul încheierii contractului de vânzare este justificat, iar acțiunea în justiție cu acest obiect nu poate fi admisă.

Acest refuz, de a încheia un contract de vânzare, se consideră justificat iar instanţa nu poate admite această acţiune tocmai datorită neîndeplinirii condiţiilor de validitate a antecontractului.