Asistenţa juridică la nivel comunitar


UE

Dreptul la asistență juridică permite celor care nu au suficiente resurse financiare să facă față costurilor unui proces , să fie reprezentați juridic. Sisteme de asistență juridică există în toate statele membre ale Uniunii Europene (UE), atât în procesele civile, cât și în procesele penale.

Asistenţa juridică în procesele civile

În toate statele membre ale UE există un sistem de asistență juridică. În cazul în care sunteți parte într-un litigiu cu o societate, o persoană care practică o profesie liberală, un angajator sau o altă persoană în țara de reședință și nu aveți suficiente resurse financiare pentru a intenta o acțiune în instanță, puteți solicita asistență juridică în temeiul reglementărilor național.

Atunci când sunteți parte într-un litigiu cu o societate, o persoană care practică o profesie liberală, un angajator sau o altă persoană care nu e cetăţean european și nu aveți suficiente resurse financiare pentru a intenta o acțiune în instanță, puteți solicita asistență juridică în litigii transfrontaliere.

În scopul îmbunătățirii accesului la asistență juridică în materie civilă și comercială, s-a adoptat directiva privind asistența juridică în litigii transfrontaliere.

Aceasta vizează consilierea în faza precontencioasă, în vederea ajungerii la un acord înainte de inițierea unei proceduri judiciare; asistență juridică în vederea sesizării unei instanțe și reprezentarea în instanță de către un avocat, precum și plata cheltuielilor de judecată sau exonerarea de la plata acestora.

Pentru a obține asistență juridică în litigii transfrontaliere, trebuie să completați formularele de cerere corespunzătoare. Directiva pune la dispoziție două formulare: unul pentru cereri de asistență juridică și unul pentru transmiterea cererilor de asistență juridică.

Asistenţa juridică în procesele penale

În materie penală, lucrurile stau puţin diferit, statele membre au propria lor legislație care stabilește în ce mod se furnizează asistența juridică în procesele penale de competența lor.

În ceea ce privește cauzele transfrontaliere, în prezent nu există o legislație a UE în materie.