Legea anti-plagiat se întoarce la Parlament


plagiat-2

Președintele Klaus Iohannis retrimite în Parlament legea privind doctoratele, pentru că își dorește să se pună capăt fenomenului de plagiat.

Într-o conferinţă de presă, şeful statului a precizat că legea care aprobă OUG nr. 4/2016 privind modificarea şi completarea Legii Educaţiei nr. 1/2011 “nu stabileşte acel cadru legal care să stimuleze cu adevărat performanţa şi care să încurajeze excelenţa în şcolile doctorale”.

“Legea nu este de natură să garanteze respectarea normelor de integritate şi nici nu clarifică regimul juridic cu privire la prevenirea şi sancţionarea eventualelor abateri de la aceste norme de integritate. În primul rând vorbim aici, evident, de plagiat”, a explicat Iohannis.

Pe 9 mai 2016, Senatul a adoptat, cu 87 de voturi “pentru” şi două “împotrivă”, proiectul Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului privind plagiatul, care a fost modificat în comisia de învăţământ.

Ordonanţa de urgenţă privind doctoratele a fost modificată substanţial de parlamentari, astfel încât universităţile vor fi cele care vor decide acordarea şi retragerea tilului de doctor. De asemenea, persoanele care au obținut doctorate vor putea oricând să renunțe la acest titlu, fără a fi trase la răspundere.