Guvernul a modificat tarifele de utilizare a reţelei de drumuri naţionale


rovinieta
Printr-un proiect de lege adoptat, Guvernul a modificat şi a completat OG nr. 15/2002 privind aplicarea tarifului de utilizare şi a tarifului de trecere pe reţeaua de drumuri naţionale din România, în scopul transpunerii în legislaţia naţională a unor prevederi din Directiva UE de aplicare a taxelor la vehicule grele de transport marfă pentru utilizarea anumitor infrastructuri.

Un aspect important vizat de transpunere constă în stabilirea unor proporţii între nivelul anual şi cel intermediar al tarifului de utilizare a rovinietei cu valabilitate de o zi, şapte zile şi 30 zile.

Astfel, prin modificarea tarifelor existente în conformitate cu prevederile Directivei 2011/76/UE, se vor aplica următoarele proporţii: tariful lunar va reprezenta maximum 10% din tariful anual, tariful săptămânal va fi maximum 5% din tariful anual şi tariful zilnic va avea valoarea de 11 de euro, dar nu mai mult de 2% din tariful anual.

Proiectul de lege a fost adoptat de Guvern în condiţiile în care Comisia Europeană a deschis procedura de infringement împotriva României pentru neîndeplinirea obligaţiilor de stat membru, anume de transpunere în legislaţia naţională a prevederilor Directivei 2011/76/UE până la 16 octombrie 2013.

,