APIA prelungeşte termenul de depunere a cererilor pe 2016


fermieri
Directorul general al Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură, Florin Marius Faur, a anunţat că termenul de depunere a cererilor unice de plată pentru anul 2016 va fi prelungit cu cel puţin 10 zile pentru fermierii români, fără aplicarea penalităţilor.

La momentul actual, există un proiect de Ordonanţă de Urgenţă înaintat către structurile abilitate pentru a se preciza că în conformitate cu modificările regulamentului european, care urmează să apară în aceste zile, se va putea proceda la prelungirea termenului de depunere a cererilor de plată unică pe 2016 fără penalităţi. La momentul actual se constituie cadrul legal la nivel naţional. În jurul datei de 13 mai este prevăzut să apară regulamentul european prin care, la nivelul UE, se va putea prelungi legal termenul de depunere fără penalităţi, până la data de 15 iunie. Din punct de vedere al termenului pe care România e în discuţii să îl asume, nu va fi cel maximal de 15 iunie, pentru că ne-am prelungi prea mult celelalte etape pe care le mai avem de parcurs”, a precizat Florin Marius Faur.

Potrivit datelor oferite de APIA, de la 1 martie şi până la sfârşitul lunii aprilie, au fost depuse 550.523 cereri de plată, pentru o suprafaţă eligibilă de 2.792.439 hectare în campania de primire a cererilor unice de plată pentru anul 2016.

Conform regulamentelor europene, cererile se depun până la data de 16 mai, fără penalizare, iar după această dată depunerea se mai poate face în termen de 25 de zile calendaristice.