Noi condiții privind autorizarea constituirii societății de pensii și a administrării fondului privat de pensii


pensie facultativa jpg
Un proverb românesc spune să aduni  „bani albi pentru zile negre.” Mulți români au optat pentru pensiile private la care cotizează lunar în speranța că la pensie nu vor mai avea grija zilei de mâine, pentru că ani la rând vor reuși să pună ban pe ban.

Având în vedere că tot mai mulți români optează și pentru acest tip de pensie, legiuitorul a decis că stabilească noi condiții pentru societățile care pot administra astfel de fonduri. În Monitorul Oficial 321 din 27 aprilie 2016 a fost publicată Norma ASF 22/2016 privind autorizarea de constituire a societății de pensii și autorizarea de administrare a fondurilor de pensii administrate privat.

În ce condiții se poate administra un fond de pensii privat?

Știrile juridice arată că o societate de pensii, persoană juridică română, poate administra un fond de pensii privat doar în baza deciziei de autorizare de  administrare emisă de ASF. Societatea depune o cerere la ASF care analizează dacă sunt îndeplinite condițiile cerute de lege.

Pentru a obține autorizarea de la ASF, aceasta trebuie să fie o societate pe acțiuni cu obiect unic de activitate administrarea fondurilor de pensii, iar denumirea să conțină sintagma fond de pensii. Capitalul social trebuie să fie reprezentat prin acțiuni nominative care nu pot fi transformate în acțiuni la purtător și nu pot fi acțiuni preferențiale. Obligatoriu, actul constitutiv trebuie să prevadă că acționarii nu pot beneficia de drepturi preferențiale sau alte privilegii și că se interzice limitarea drepturilor sau impunerea de obligații suplimentare acționarilor.

Rețineți că participația cumulată a persoanelor fizice nu poate depăși 5% din capitalul social al societății de pensii. Aceasta trebuie să aibă un consiliu de administrație/supraveghere format dintr-un număr impar de membri, dar nu mai puțin de 3 persoane fizice. În plus, fondatorii trebuie să facă dovada vărsării integrale și în formă bănească a capitalului social.

Ce condiții trebuie să îndeplinească fondatorii?

Persoanele juridice care sunt fondatori trebuie să înregistreze, potrivit ultimei situații financiare, capital propriu pozitiv, să fi funcționat minimum 3 ani, cu excepția celor rezultate în urma fuziunii sau divizării unei alte persoane juridice care anterior acestor operațiuni a funcționat minimum 3 ani.

Știrile juridice prevăd ca aceștia să nu fie fondatori/acționari ai unei societăți de pensii înregistrare în state cu care România nu întreține relații diplomatice, să nu fie în reorganizare judiciară/faliment și să nu fi contribuit direct sau indirect la falimentul unor persoane juridice și să nu aibă datorii la bugetul de stat.

Persoanele fizice care sunt fondatori trebuie să nu fie acționari, membri în structura de conducere a altor administratori de fonduri de pensii sau a instituției de credit care îndeplinește funcția de depozitar al fondului de pensii administrat privat sau a societăților de servicii de investiții financiare care prestează servicii pentru fondurile de pensii administrate privat.

În plus, trebuie să dispună de venituri personale neafectate îndeplinirii obligațiilor lor patrimoniale față de terți și să nu fi contribuit la falimentul unor persoane juridice. Rețineți că nu pot avea calitatea de fondatori persoanele care au fost condamnate printr-o sentință definitivă pentru infracțiuni de corupție și de serviciu, de spălare a banilor, infracțiuni contra patrimoniului, de fals, evaziune fiscală, mărturie mincinoasă.

 Ce acte se depun pentru obținerea autorizării?

Se va depune o procură prin care membrii fondatori desemnează una sau mai multe persoane pentru a-i reprezenta în relația cu ASF, proiectul actului constitutiv, acte privind fondatorii persoane juridice (certificat constatator eliberat de registrul comerțului, ultimele 3 situații financiare auditate, certificat cazier fiscal și judiciar), iar pentru fondatorii persoane fizice (copie carte de identitate, curriculum vitae, certificat cazier judiciar și fiscal, declarație de venit, specimen de semnătură).

Se va atașa actul juridic privind folosința asupra spațiului cu destinația de sediu social care trebuie să fie în folosința exclusivă a societății de pensii, să aibă o suprafață utilă de cel puțin 100 mp, să fie compartimentat pentru a se desfășura optim activitatea, să nu fie amplasat la subsolurile clădirilor sau la etajele ansamblurilor de locuințe. În plus, trebuie să aibă o dotare tehnică adecvată pentru a asigura securitatea, stocarea și confidențialitatea informațiilor și a documentelor din arhiva societății.

La cerere se va atașa dovada vărsării capitalului social și a plății taxei de autorizare.

În cât timp este autorizată societatea?

ASF decide în 30 de zile calendaristice de la înregistrarea cererii, iar decizia de autorizare se comunică solicitantului în 5 zile calendaristice. Fondatorii trebuie să depună actele de înregistrare a societății la registrul comerțului în 30 de zile calendaristice de la primirea deciziei. Depășirea termenului duce la pierderea valabilității deciziei. S-a stabilit că, în 5 zile lucrătoare, de la obținerea certificatului de înregistrare de la registrul comerțului, societatea are obligația de a depune o copie a acestuia la ASF.

Rețineți că obținerea autorizației nu garantează obținerea deciziei de autorizare ca administrator al unui fond de pensii privat. Autorizarea de administrare trebuie obținută într-un an de la obținerea deciziei de autorizare, în caz contrar aceasta își pierde valabilitatea. În 3 luni de la încetarea valabilității deciziei de autorizare de constituire, societatea de pensii are obligația de a-și modifica denumirea și obiectul de activitate și de a informa ASF în 5 zile lucrătoare de la efectuarea acestor mențiuni la registrul comerțului. Este obligatoriu ca societatea de pensii să îndeplinească, pe toată durata activității sale, condițiile avute în vedere la autorizarea de constituire a sa.

Dacă societatea nu îndeplinește condițiile, cererea sa este respinsă și, în 30 de zile de la comunicare, poate fi contestată. Rețineți că o nouă cerere de autorizare poate fi adresată ASF doar dacă au fost remediate deficiențele care au determinat respingerea solicitării.

Mulți veniți, puțini aleși

Deși aparent pare a fi o idee de afacere excelentă, cei care doresc să se avânte în acest domeniu trebuie să cunoască foarte bine legislația și să fie siguri că pot îndeplini toate condițiile impuse de ASF atât la constituire, cât și pe toată durata existenței.