Noi reglementări privind concediul și indemnizația lunară pentru creșterea copiilor


indemnizatie maternitate

România devine o țară cu o populație îmbătrânită. După 1990, natalitatea s-a prăbușit în momentul în care avortul a devenit legal. Populația României scade cu 5.000 persoane/lună și se estimează că în 2050 vom mai fi doar 16 milioane.

Și, totuși, care ar fi cauzele scăderii natalității în România? Specialiștii afirmă că lipsa locurilor de muncă îi determină pe tineri să plece în străinătate, în loc să aibă ca prioritate întemeierea unei familii. După 1990 a avut loc o deschidere în domeniul învățământului superior, iar femeile au decis să urmeze o facultate, să își găsească un loc de muncă, amânând decizia de a face copii.

Toate aceste aspecte au apărut și pe fondul unei Românii care nu are nicio strategie cu privire la combaterea depopulării țării. Practic, actuala legislație nu încurajează cu nimic natalitatea, deși statisticile privind scăderea dramatică a populației, ar fi trebuit să dea de gândit celor cu putere de decizie.

În scopul încurajării femeilor să dea naștere la copii și să poată sta cu ei acasă fără ca venitul să le fie redus substanțial, legiuitorul a decis să adopte legea 66/2016 pentru modificarea și completarea OUG 111/2010 privind concediul și indemnizația lunară pentru creșterea copiilor care a fost publicată în Monitorul Oficial 304 din 20 aprilie 2016. Prevederile sale vor intra în vigoare la 1 iulie 2016, iar în 60 de zile de la publicarea legii se vor elabora normele de aplicare ale acesteia.

În ce cuantum se va acorda indemnizația?

De la 1 iulie 2016 persoanele care, în ultimii 2 ani anteriori nașterii copilului, au realizat timp de cel puțin 12 luni venituri din salarii și asimilate salariilor, venituri din activități independente, agricole, silvicultură, piscicultură, supuse impozitului pe venit, vor beneficia de concediu pentru creșterea copilului în vârstă de până la 2 ani, respectiv 3 ani, în cazul copilului cu handicap, precum și o indemnizație lunară.

Știrile juridice arată că indemnizația va fi de 85% din media veniturilor nete realizate în ultimele 12 luni din ultimii 2 ani anteriori nașterii copilului și nu poate fi mai mică de 85% din cuantumul salariului minim brut pe țară garantat în plată.

Actuala reglementare nu mai condiționează acordarea indemnizației de realizarea veniturilor impozabile pe durata a 12 luni anterioare nașterii, ci a mărit intervalul de timp la 2 ani. Practic, perioada de 12 luni pentru realizarea veniturilor poate fi o singură perioadă sau pot fi perioade mai scurte care însumate totalizează 12 luni.

De la 1 iulie 2016 este eliminat concediul de creștere a copilului până la 1 an, devenind obligatoriu cel de creștere a copilului până la 2 ani, respectiv 3 ani pentru copilul cu handicap.

În cazul copiilor născuți din sarcină gemelară, tripleți sau multipleți, părintele va primi pentru primul copil indemnizația în cuantumul descris mai sus, iar pentru fiecare dintre copiii proveniți din astfel de nașteri, începând cu al doilea, indemnizația va fi majorată cu 85% din cuantumul salariului minim brut pe țară garantat în plată.

Practic, s-a eliminat plafonul maxim al indemnizației de 3.400 lei/lună, păstrându-se cel minim la 85% din cuantumul salariului minim brut pe țară garantat în plată, deci la salariul minim de 1.250 lei, indemnizația minimă va fi de 1.062,50 lei.

Perioada în care o persoană beneficiază de indemnizație constituie perioadă asimilată stagiului de cotizare, iar perioada concediului pentru creșterea copilului constituie vechime în muncă și în serviciu.

S-a stabilit că plata indemnizației pentru creșterea copilului nu se va suspenda dacă beneficiarul va realiza în decursul unui an calendaristic venituri supuse impozitului, prin desfășurarea efectivă a unei activități în perioada de concediu, al căror nivel să nu depășească de trei ori cuantumul minim al indemnizației (adică 3.187,5 lei) În reglementarea anterioară suma era plafonată la 6 ISR, adică 3.000 lei.

Dacă pe perioada concediului au fost realizate venituri peste nivelul de 3.187,50 lei, recuperarea sumelor încasate necuvenit se va realiza prin calculul diferenței dintre cuantumul lunar al indemnizației pentru creșterea copilului încasate și nivelul lunar al stimulentului de inserție la care ar fi avut dreptul, urmând ca debitul să se constituie doar pentru lunile în care s-a desfășurat o activitate.

Stimulentul de inserție

Persoanele care, în perioada în care sunt îndreptățite să beneficieze de concediul pentru creșterea copilului, obțin venituri supuse impozitului, au dreptul la un stimulent de inserție în cuantum lunar de 50% din cuantumul minim al indemnizației. Valoarea stimulentului de inserție va fi de 531,25 lei.

Persoanele care obțin venituri supuse impozitului pe venit cu cel puțin 60 de zile înainte de împlinirea de către copil a vârstei de 2 ani, respectiv de 3 ani, în cazul copilului cu handicap, vor beneficia de stimulentul de inserție până când copilul împlinește 3 ani, respectiv 4 ani pentru copilul cu handicap.

Dacă părinții decid să revină la serviciu mai înainte cu 60 de zile ca minorul să împlinească 2 ani, vor beneficia de acest stimulent un an în plus de la data la care ar înceta concediul de creștere a copilului. Pe durata în care primește acest stimulent de inserție și pe durata de 6 luni după ce revine definitiv la serviciu, angajatorul are interdicție să îl concedieze.

Acordarea indemnizației nu mai este condiționată de plata impozitului

Neachitarea obligațiilor față de bugetele locale ducea la suspendarea pentru 5 luni a plății indemnizației. Noutățile legislative prevăd că de de la 1 iulie 2016 această prevedere va fi abrogată.

Ce fac cei care primesc indemnizația la 1 iulie 2016?

Cei care se află în concediu pentru creșterea copilului în vârstă de până la un an sau în plata stimulentului de inserție, cei aflați în concediu fără plată pentru creșterea copilului până la 2 ani, pot modifica opțiunea printr-o cerere și acte doveditoare privind suspendarea realizării de venituri supuse impozitului, pentru perioada rămasă până la împlinirea de către copil a vârstei de 2 ani, respectiv de 3 ani pentru copilul cu handicap.

Pentru cei aflați în concediu pentru creșterea copilului în vârstă de până la 2 ani, modificarea cuantumului indemnizației lunare aferente se va realiza din oficiu pe baza actelor existente. Pentru cei aflați în plata stimulentului de inserție, indiferent de opțiunea de concediu exprimată inițial, prelungirea perioadei de acordare a stimulentului până la împlinirea de către copil a vârstei de 3 ani, respectiv 4 ani în cazul copilului cu handicap, se va face din oficiu.

Concluzia?

Sperăm că se vor găsi bani pentru majorarea acestor indemnizații, pentru că „guvernul stă pe baze solide, are suficienți bani lichizi.”  (Alex Dospian)