Profesorii cu 25 de ani experienţă se pot pensiona mai devreme sau îşi pot micşora programul – Proiect


2013_12_03_senat_-_sedinta_1_rszMai mulţi reprezentanţi PSD au depus la Senat 2 proiecte legislative pentru modificarea Legii educaţiei, prin care se prevede că profesorii cu peste 25 de ani de experienţă îşi pot micşora programul cu 2 ore pe săptămână sau se pot pensiona la cerere cu 3 ani mai devreme.

Astfel, senatorii intenţionează eliminarea sintagmei “cu încadrarea în bugetul aprobat” din Legea educaţiei cu privire la micşorarea orelor pentru profesorii care se află aproape de pensionare deoarece bugetul aprobat este insuficient, în peste 90% din şcoli, “datorită modalităţii de stabilire a bugetului raportat la costul standard/elev”.

De asemenea, un alt proiect de lege stabileşte că “persoanalul didactic poate fi pensionat, la cerere, cu 3 ani înainte de limitele prevăzute de legislaţia în vigoare, dacă are o vechime în învăţământ de cel puţin 25 de ani femeile, respectiv 30 de ani bărbaţii”.

Propunerea legislativă e argumentată de lipsa condiţiei fizice sau psihologice a unor profesori de a mai preda, lucru care “se reflectă în rezultatele elevilor”.