România nu aplică managementul forestier durabil


romsilva-gestionare-durabila-si-unitara-a-fondului-forestier

Președintele Federației pentru Apărarea Pădurilor (FAP), Marian Stoicescu, a declarat că România este singura țară din lume care nu aplică managementul forestier durabil în acest sector.

El susţine că Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, prin Departamentul Pădurilor, nu a luat nicio măsură de salvare a celor 600.000 de hectare de păduri particulare neadministrate și nepăzite, chiar dacă i s-a adus la cunoștință de către FAP situația dezastruoasă a pădurilor din sectorul silvic privat.

Pe 20 aprilie, FAP a protestat, în Piața Victoriei, față de situația actuală a pădurilor din România cerând anularea Ordinului de Ministru prin care se împiedică participarea angajaților Regiei Naționale a Pădurilor – Romsilva la procesul de selecție pentru membrii Consiliului de Administrație.

Totodată, ei cer şi modificarea HG nr. 924/2015 pentru aprobarea Regulamentului de valorificare a masei lemnoase din fondul forestier proprietate publică, “întrucât prevederile acestei HG constituie o amenințare la menținerea și gospodărirea durabilă a pădurilor proprietate de stat și, conform Legii nr. 2/2016, o amenințare la siguranța națională.”

Lista revendicărilor Federației pentru Apărarea Pădurilor mai cuprinde şi:

  • acordarea de subvenții proprietarilor de păduri cu suprafețe de până în 30 de hectare pentru administrarea și paza pădurilor;
  • salvarea pădurilor României prin scoaterea sectorului silvic din sfera grupurilor de interese, astfel încât să fie stopate retrocedările ilegale, corupția și furturile de lemn;
  • tragerea la răspundere a celor care au permis distrugerea a 400.000 de hectare de păduri particulare și retrocedări ilegale;
  • măsuri urgente de consolidare a RNP – Romsilva;
  • aplicarea unui management forestier durabil;
  • măsuri de stopare a campaniei de denigrare a personalului silvic;
  • respectarea prevederilor legale privind numirea Consiliului de Administrație al Romsilva; și
  • consultarea reală a mediului academic, a specialiștilor și a reprezentanților societății civile din sectorul silvic la elaborarea strategiilor forestiere și a actelor normative aferente sectorului.