Cei care adoptă un copil vor beneficia de concediu de acomodare și indemnizație


copil
Cei care au dorit să adopte un copil s-au lovit de un sistem extrem de greoi în care autoritățile nu au făcut nimic să ușureze procesul de adopție. Greutățile cu care s-au confruntat cei care și-au dorit să adopte un copil, ne arată încă o dată radiografia unei Românii bazate pe birocrație, în care interesul superior al copilului nu este pus mai presus de orice. La noi nu există intenția autorităților de a-i integra pe acești copii în familiile care doresc să le ofere un cămin și să îi înconjoare cu dragoste.

După numeroase eforturi inițiate de cei care au trecut prin aceste proceduri și care, după ani buni de așteptări, au ieșit învingători și au reușit să adopte un copil, legiuitorul a decis să modifice legea adopției acordând anumite facilități părinților adoptatori.

În Monitorul Oficial 283 din 14 aprilie 2016 a fost publicată legea 57/2016 pentru modificarea și completarea legii 273/2004 privind procedura adopției, precum și a altor acte normative. Prevederile sale intră în vigoare în 120 de zile de la publicare urmând ca normele de aplicare să apară în 90 de zile de la apariția legii în Monitorul Oficial. În termen de 6 luni de la intrarea în vigoare a legii (din 12 august 2016) se va elabora metodologia privind contactarea părinților firești și a rudelor biologice, accesul adoptatului la informații privind originile sale și accesul acestora la informații privind persoana adoptată.

Noi reguli privind adopția

S-a decis că persoana care a fost condamnată definitiv pentru o infracțiune contra persoanei sau contra familiei, săvârșită cu intenție, precum și pentru infracțiunea de pornografie infantilă și infracțiuni privind traficul de droguri nu poate adopta. Se poate considera refuz abuziv la adopție și cazul în care, deși legal citați, părinții firești sau tutorele, nu se prezintă la două termene consecutive fixate pentru exprimarea consimțământului.

Știrile juridice arată că acest consimțământ la adopție nu poate fi exprimat în locul părinților firești/tutorelui copilului de către curator, mandatar sau altă persoană împuternicită. Cu titlu de excepție, dacă unul dintre părinții firești nu a putut fi găsit, deși s-au făcut demersuri suficiente, atunci va fi luat consimțământul celuilalt părinte. Dacă ambii părinți sunt de negăsit, adopția se poate încheia și fără consimțământul lor.

Cei care doresc să adopte vor fi evaluați și dacă avizul este favorabil se va elibera un atestat valabil 2 ani. Valabilitatea sa se va prelungi de drept până la încuviințarea adopției dacă a fost promovată pe rolul instanței cererea de încuviințare a adopției copilului aflat în plasament de cel puțin un an, dacă a fost introdusă pe rolul instanței cererea de încredințare în vederea adopției sau familia atestată are deja încredințați, în vederea adopției, unul sau mai mulți copii.

Angajatorul are obligația să acorde concediu de acomodare

Adoptatorul sau oricare dintre soții familiei adoptatoare care realizează venituri supuse impozitului pe venit din activități salariale, independente sau agricole, pot beneficia de un concediu de acomodare de maximum un an. Acest concediu include și perioada încredințării copilului în vederea adopției și o indemnizație lunară de 1.700 lei (3,4 ISR, unde ISR este 500 lei).

Pentru a obține concediul și indemnizația cel interesat va face o cerere la care va atașa certificatul de grefă în baza căruia se execută hotărârea judecătorească de încredințare în vederea adopției, documentul care atestă mutarea copilului la adoptator/familia adoptatoare, dovada intrării efective în concediu sau a suspendării activității. Rețineți că aceste drepturi se acordă începând cu ziua următoare celei în care a fost pusă în executare hotărârea de încredințare în vederea adopției.

Pe durata concediului, persoana va beneficia de plata contribuției individuale de asigurări sociale de sănătate. Nu va beneficia de stimulentul de inserție sau de un alt cuantum al indemnizației, așa cum prevede OUG 111/2010 și anume 85% din media veniturilor nete realizate în ultimele 12 luni.

Pentru indemnizația primită nu se datorează impozit și nici contribuții sociale obligatorii, cu excepția contribuției pentru sănătate. Perioada concediului de acomodare constituie perioadă asimilată stagiului de cotizare și constituie vechime în muncă.

Când încetează concediul de acomodare și plata indemnizației?

Noutățile legislative arată că acestea încetează începând cu ziua următoare celei în care a expirat perioada maximă de un an a concediului, la cererea persoanei, dacă copilul  a împlinit 18 ani sau a avut loc decesul acestuia, dacă persoana îndreptățită care urma să adopte ca și persoană singură a decedat sau dacă adopția a fost revocată prin hotărâre judecătorească definitivă.

Când se suspendă concediul de acomodare și plata indemnizației?

Acestea se suspendă începând cu ziua următoare celei în care s-a dispus plasamentul copilului în regim de urgență sau a fost pusă în executare hotărârea judecătorească privind revocarea încredințării în vederea adopției.  Acestea se vor relua din ziua următoare celei în care a rămas definitivă hotărârea prin care s-a dispus revenirea copilului la familia la care fusese încredințat pentru adopție sau a rămas definitivă hotărârea prin care s-a dispus respingerea revocării încredințării în vederea adopției.

Ce riscă angajatorii care nu se conformează?

Angajatorii au obligația de a acorda salariatului sau salariaților (soț, soție) care adoptă timp liber pentru efectuarea evaluărilor impuse de obținerea atestatului și realizarea potrivirii practice fără să le diminueze salariul, în limita a maximum 40 de ore/an. Pentru a beneficia de acest timp liber, angajații vor trebui să prezinte angajatorului calendarul întâlnirilor și programul de vizite elaborat de direcția generală de asistență și protecția copilului.

Angajatorii care nu acordă cele 40 de ore/an și/sau concediul de acomodare, pot fi amendați cu sume de la 1.000 la 2.500 lei. Rețineți că angajatorului îi este interzis să dispună încetarea raporturilor de muncă pe perioada concediului de acomodare, cu excepția concedierii pentru motive ce intervin ca urmare a reorganizării judiciare, a falimentului sau a desființării acestuia.

Reguli noi

Legiuitorul a stabilit că atestatele valabile la data de 12 august 2016 își vor prelungi valabilitatea până la împlinirea termenului de 2 ani de la data eliberării acestora. Rețineți că cererile privind procedura adopției aflate pe rolul instanțelor de judecată la 12 august 2016 se vor soluționa conform legii în vigoare la data promovării acțiunii.

Este interesant de văzut cât va dura efectiv procedura de adopție, mai ales că mai avem de așteptat până apar normele de aplicare ale acestei legi. Până acum, birocrația din România  a făcut ca procedura de adopție a unui copil să poată fi încadrată într-o luptă cu un sistem pentru care copiii adoptabili și cei care vor să îi adopte sunt doar cazuri.

Vom putea deveni o țară normală atunci când adopțiile nu vor mai fi doar cifre pentru statistici!