Klaus Iohannis susţine aplicarea cât mai rapidă a legii privind indemnizaţiile pentru mame


mamica_bebelus_carucior_61563200

În data de 18 aprilie 2016, preşedintele Klaus Iohannis a promulgat legea privind indemnizaţiile pentru mame, considerând că este una bună, așteptată și binevenită. “Este o lege proactivă, din zona politicilor demografice, care cu siguranță este foarte importantă pentru România”, spune preşedintele.

În aceeaşi zi, noul ministru al Muncii a depus jurământului la Palatul Cotroceni, iar şeful statului i-a spus să găsească în Guvern cele mai bune soluții pentru a aplica cât se poate de repede această lege.

Actul normativ prevede eliminarea plafonului maxim de 3400 lei/lună al indemnizaţiei pentru creşterea copilului, precum şi acordarea indemnizaţiei pe perioada până când copilul împlineşte vârsta de doi ani. Astfel, persoanele care timp de doi ani au realizat minim 12 luni venituri supuse impozitului vor beneficia de concediu pentru creşterea copilului timp de 2 ani, respectiv 3 ani în cazul copilului cu handicap.

Totodată, legea majorează nivelul indemnizaţiei lunare cu 85% din cuantumul salariului minim brut pe ţară garantat în plată, pentru fiecare copil născut dintr-o sarcină gemelară, de tripleţi sau multipleţi, începând cu al doilea copil provenit dintr-o astfel de naştere.