Sancţiuni pentru coordonatorii de doctorate plagiate


lcReintroducerea sancţiunilor aplicate profesorilor şi cercetătorilor care coordonează teze de doctorat dovedite a fi plagiate, eliminate de Camera Deputaţilor, a fost solicitată de Universitatea din Bucureşti (UB).

Astfel, se solicită retragerea titlului didactic universitar sau a gradului de cercetare ori retrogradarea; destituirea din funcţia de conducere din instituţia de învăţământ superior; desfacerea disciplinară a contractului de muncă pentru profesorii şi cercetătorii care coordonează teze de doctorat dovedite a fi plagiate.

Mai multe amendamente aduse de OUG nr. 4/2016 au fost adoptate şi se referă la abrogarea literelor c) şi d) din art. 324 al Legii educaţiei naţionale nr. 1/2011, care prevăd faptul că pentru abaterile de la buna conduită în cercetare – dezvoltare ale personalului din cadrul instituţiilor de învăţământ superior, constatate şi dovedite, Consiliul Naţional de Etică a Cercetării Ştiinţifice, Dezvoltării Tehnologice şi Inovării stabileşte aplicarea uneia sau mai multora din următoarele sancţiuni:
– retragerea calităţii de conducător de doctorat sau a atestatului de abilitare;
– retragerea titlului de doctor.