Cum sunt evaluate tezele de doctorat și cum sunt soluționate sesizările privind plagiatul?


plagiat 2
Având în vedere numărul tot mai mare al persoanelor care au obținut titlu de doctor nu poți să nu te întrebi ce îi mână pe acești oameni să facă acest lucru. Este vorba de obținerea unui titlu care cântărește greu în CV sau este vorba despre posibilitatea obținerii unor sume de bani?

Conform legii, toți cei care dețin acest titlu, pot obține un spor de 15% din salariul de bază. În plus, conducătorii de doctorat beneficiază și ei de anumite facilități, în sensul că pot obține o reducere a normei de lucru sau pot obține o creștere salarială.

În afara acestor avantaje, titlul de doctor poate veni la pachet cu anumite dezavantaje în cazul în care a fost obținut prin plagiat dovedit. În astfel de cazuri, dacă s-au obținut anumite câștiguri materiale în baza titlului de doctor obținut prin plagiat, cel în cauză poate fi obligat să restituie sumele primite ca urmare a deținerii acestui titlu.

În Monitorul Oficial 248 din 4 aprilie 2016 a fost publicat Ordinul MECS nr. 3482/2016 privind aprobarea Regulamentului de organizare și funcționare al Consiliului Național de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare precizându-se care este metodologia de evaluare a tezelor de doctorat și modul de soluționare a sesizărilor cu privire la plagiat.

Noutăți privind metodologia de evaluare a tezei de doctorat

Aspiranții la titlul de doctor trebuie să aibă în vedere că teza lor de doctorat trebuie să fie o lucrare originală, iar dacă s-au inspirat din anumite surse au obligația de menționa de unde au preluat respectivele materiale. Știrile juridice precizează că studentul-doctorand își asumă corectitudinea informațiilor și a opiniilor din cuprinsul tezei al cărei autor este.

De reținut că alături de autorul tezei va răspunde și conducătorul de doctorat cu privire la respectarea standardelor de calitate, etică profesională, cu privire la originalitatea conținutului lucrării. Dacă sunt încălcate aceste standarde, se poate ajunge la retragerea calității de conducător de doctorat, iar redobândirea acestei calități se poate obține după cel puțin 5 ani de la pierderea ei.

În urma susținerii tezei de doctorat, comisia va acorda un calificativ. Dacă se atribuie calificativul nesatisfăcător, comisia va preciza ce elemente trebuie refăcute sau completate și va solicita susținerea unei noi teze. Rețineți că a doua susținere publică a tezei are loc în fața aceleiași comisii de doctorat ca și la prima. Dacă și acum se obține tot calificativul nesatisfăcător, titlul de doctor nu se acordă, iar studentul-doctorand este exmatriculat.

MENCȘ poate analiza teza de doctorat cu programe specializate pentru a verifica originalitatea lucrării. S-a stabilit că evaluarea tezelor se face de către Consiliul Național de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare (CNATDCU). Rețineți că se află în situația de conflict de interese în cazul evaluării, cei care se află în relație de soți, afini și rude până la gradul al III-lea inclusiv cu studentul-doctorand sau cu conducătorul de doctorat al acestuia, dacă sunt sau au fost angajate, în ultimii 5 ani anteriori evaluării, în Instituția Organizatoare de Studii Universitare de Doctorat (IOSUD) sau s-au aflat în orice fel de relații contractuale cu studentul-doctorand sau cu conducătorul de doctorat al acestuia.

Ce trebuie să cuprindă sesizarea cu privire la plagiat?

Legea oferă posibilitatea oricărei persoane fizice sau juridice, inclusiv membrilor CNATDCU și ai IOSUD să poată sesiza Consiliul general al CNATDCU cu privire la existența plagiatului în cadrul unei teze de doctorat indiferent de data susținerii acesteia sau a acordării titlului de doctor.

Știrile juridice precizează că sesizarea trebuie să îndeplinească cumulativ anumite condiții. Astfel, ea trebuie să cuprindă datele de identificare ale celui care o formulează, să precizeze autorul, titlul tezei, instituția care a eliberat diploma de doctor. Cel care face sesizarea trebuie să argumenteze cu exemple concrete existența plagiatului. Dacă plângerea este admisă, este anonimizată pentru a proteja identitatea celui care a formulat-o.

MECȘ va transmite sesizarea anonimizată și la Academia Română pentru a obține un punct de vedere. IOSUD va analiza teza de doctorat și va transmite în 30 de zile de la înregistrarea sesizării punctul de vedere către CNATDCU. IOSUD poate propune menținerea/retragerea titlului de doctor însoțită de documente care să susțină punctul de vedere.

Sesizarea este analizată și la nivelul comisiei de lucru din cadrul CNATDCU, astfel încât Consiliul general al CNATDCU poate solicita fie menținerea titlului de doctor, fie retragerea acestui titlu și propunerea de măsuri care se impun referitor la conducătorul tezei de doctorat și ai comisiei de susținere a tezei de doctorat.

Cei nemulțumiți de decizia Consiliului general al CNATDCU pot depune contestație în 10 zile de la data comunicării și publicării acesteia. Dacă în intervalul de 10 zile nu se înregistrează oficial nicio contestație, atunci decizia Consiliului general al CNATDCU rămâne definitivă și orice contestație ulterioară va fi clasată.

Contestația va fi soluționată de o comisie din cadrul Consiliului general al CNATDCU care este formată din 3 membri care nu sunt în conflict de interese cu vreo parte și nu au fost implicați în analiza sesizării.

Pot fi cazuri în care cel vizat să recunoască plagiatul în scris fără să mai fie nevoie de cercetări suplimentare. În acest caz, cel vizat își va exprima în scris acordul pentru retragerea titlului de doctor.

Răspunsul la contestație trebuie dat în 10 zile de la depunerea acesteia. Consiliul general al CNATDCU va lua decizia finală și va stabili dacă va fi retrasă calitatea de conducător de doctorat, de titlu de doctor sau va fi retrasă acreditarea școlii doctorale care nu va mai putea organiza concurs de admitere pentru selectarea de noi studenți-doctoranzi.

Aviz amatorilor!

În goana după obținerea acestui titlu de doctor, mulți se inspiră din alte surse nepermis de mult riscând să cadă în capcana plagiatului.

Până la urmă  „plagiatorul este un om care, neavând merite proprii, și le însușește pe ale altuia.”  (George Budoi)