Executorul fiscal îți bate la ușă? Îți cunoști drepturile în astfel de cazuri?


justitie1
Atunci când un debitor nu își îndeplinește de bunăvoie obligațiile fiscale datorate, organul fiscal va proceda, în scopul stingerii acestora, la acțiuni de executare silită. Astfel, se pot dispune măsuri asigurătorii sub forma popririi asigurătorii și sechestrului asigurător asupra bunurilor mobile și/sau imobile proprietatea debitorului și asupra veniturilor acestuia atunci când există pericolul ca acesta să se sustragă, să își ascundă sau înstrăineze patrimoniul.

Regula este că executarea silită se face de organul de executare silită competent prin intermediul executorilor fiscali. Aceștia au obligația să dețină o legitimație de serviciu pe care  trebuie să o prezinte atunci când vin să aducă la îndeplinire atribuțiile de serviciu.

Cu privire la modelul legitimației, drepturile și obligațiile executorilor fiscali a fost elaborat Ordinul ANAF nr. 1099/2016 privind legitimațiile eliberate executorilor fiscali care duc la îndeplinire măsurile asigurătorii și efectuează procedura de executare silită, în conformitate cu prevederile legii 207/2015 privind Codul de procedură fiscală. Acest Ordin a fost publicat în Monitorul Oficial 239 din 31 martie 2016.

Cum își dovedesc calitatea executorii fiscali în exercitarea atribuțiilor de serviciu?

 Știrile juridice arată că executorii fiscali sunt persoane angajate în cadrul organului de executare silită în scopul aducerii la îndeplinire a măsurilor asigurătorii și pentru efectuarea procedurii de executare silită. De reținut că aceștia au obligația de a prezenta legitimația care le atestă împuternicirea în fața debitorului sau a terților, împuternicire ce implică exercițiul autorității de stat acordată pentru a aduce la îndeplinire atribuțiile ce îi revin.

Noutățile legislative precizează că legitimația este valabilă doar dacă este însoțită de delegația emisă de organul de executare silită, de structura abilitată cu aducerea la îndeplinire a măsurilor asigurătorii și efectuarea procedurii de executare silită.

Ce drepturi are executorul fiscal?

După ce prezintă legitimația însoțită de delegație, executorul fiscal are dreptul să intre în orice încăpere de afaceri a debitorului persoană juridică sau în alte spații în care acesta își ține bunurile. Executorul fiscal va putea identifica bunurile sau valorile ce pot fi executate silit și va putea analiza evidența contabilă a debitorului în scopul găsirii terților care datorează sau dețin în păstrare bunuri sau venituri ale debitorului.

Dacă debitorul este persoană fizică, executorul fiscal poate intra în toate încăperile în care se găsesc bunuri sau valori ale acestuia și poate cerceta toate locurile unde acesta își ține bunurile.

În exercitarea atribuțiilor de serviciu, acesta poate solicita și cerceta orice act care poate constitui probă în determinarea bunurilor aflate în proprietatea debitorului, poate aplica sigilii asupra bunurilor, ocazie cu care va întocmi un proces-verbal în acest sens, poate constata contravenții și aplica sancțiuni.

Executorul fiscal are dreptul să intre în camerele din domiciliul sau reședința unei persoane fizice doar dacă aceasta își dă consimțământul. În caz de refuz, executorul fiscal se va adresa instanței pentru a obține autorizarea acesteia.

Rețineți că accesul executorului fiscal în locuință sau la sediul firmei sau în altă încăpere a debitorului (persoană fizică sau juridică) poate avea loc între orele 6:00 si 22:00 în orice zi lucrătoare. Dacă există cazuri temeinic justificate de pericolul înstrăinării unor bunuri, accesul în încăperile debitorului poate avea loc și la alte ore decât cele menționate și în zilele nelucrătoare pe baza autorizației obținute de la instanța de judecată.

Dacă debitorul nu este prezent sau refuză să permită accesul în încăperile sale, executorul fiscal poate intra doar în prezența unui reprezentant al poliției sau jandarmeriei sau a unui agent al forței publice și împreună cu doi martori majori.

Cât timp sunt valabile legitimațiile?

Legiuitorul a stabilit că acest legitimații au regim special și se distribuie de către direcția cu atribuții în achiziții publice din cadrul ANAF. De la data primirii, legitimațiile vor fi distribuite executorilor fiscali pe baza unei evidențe nominale.

Știrile juridice arată că legitimațiile sunt valabile 5 ani de la data eliberării lor și nu sunt transmisibile. Dacă legitimația este pierdută sau furată, executorul fiscal are obligația de a anunța direcția care i-a distribuit-o și de a publica într-un ziar acest lucru în termen de 15 zile. La data la care a încetat calitatea de executor fiscal, titularul legitimației are obligația de a o depune la organul care a eliberat-o, în vederea anulării.

Rețineți că executorii fiscali vor putea efectua actele de executare silită folosind vechile legitimații până la data la care vor vedea lumina tiparului cele noi, conform actualei reglementări.

În cât timp se prescrie dreptul de a cere executarea silită?

Regula este că dreptul organului de executare silită de a cere executarea silită a creanțelor fiscale se prescrie în termen de 5 ani calculați de la data de 1 ianuarie a anului următor celui în care a luat naștere acest drept. Rețineți că termenul de 5 ani se aplică și pentru creanțele ce provin din amenzi contravenționale.

Pentru egalitate de tratament, legiuitorul a stabilit că dreptul contribuabilului de a cere restituirea creanțelor fiscale se prescrie tot în termen de 5 ani calculați de la data de 1 ianuarie a anului următor celui în care a luat naștere acest drept.

Contribuabilii români care sunt conștiincioși și își achită la timp datoriile, au înțeles că „plătitorul de taxe este cineva care lucrează pentru guvern, dar nu trebuie să dea examen de funcționar public pentru asta.”  (Ronald Reagen).