Proiect: Transpunerea Directivei Europene privind produsele din tutun în legislaţia naţională


lc
Potrivit unui proiect de Lege care urmează să fie adoptat de către Parlamentul României, Directiva Europeană privind produsele din tutun (2014/40/UE) va fi transpusă în legislaţia naţională.
Actul normativ trebuie să fie adoptat până la 20 mai 2016, în caz contrar va fi afectată producţia, iar piaţa legală de tutun va fi pusă în pericol, lăsând loc comerţului ilicit.

Datele prezentate de British American Tobacco România arată că de la începutul anului 2016, 17,5% din piaţa produselor de tutun a fost acaparată de produse ilegale de tutun, iar pierderile generate bugetului de stat se ridică la 500 de milioane de euro. Aceeaşi situaţie s-a înregistrat şi în anul 2010, când peste 36% din piaţă a fost acaparată de produse ilegale, iar pierderile generate bugetului de stat au fost de 1 miliard de euro.

British American Tobacco România este liderul detaşat pe piaţa produselor din tutun din România, care produce şi comercializează mărci de renume internaţional. În România, BAT este prezentă încă din 1996 şi are circa 1.686 de angajaţi.