Proiect de lege privind etichetarea ţigărilor


tigari

Senatorii din Comisia de sănătate vor dezbate proiectul de lege privind etichetarea ţigărilor. Este vorba despre interzicerea ţigărilor mentolate, a celor slim şi de schimbarea ambalajelor.

Ministerul Sănătăţii a anunţat la începutul anului că trebuie pusă în aplicare o directivă europeană, iar din 2020 ţigările mentolate vor fi interzise.

Potrivit proiectului de lege, pachetele de ţigări vor fi etichetate astfel:

  • un avertisment general (”Fumatul ucide”, pe 50% din suprafaţa laterală),
  • un mesaj de informare (”Fumul de tutun conţine peste 70 de substanţe care cauzează cancer”, pe 50% din suprafaţa laterală),
  • avertismente de sănătate combinate, formate din text, poză şi număr de telefon la care se pot obţine informaţii despre metodele de renunţare la fumat (pe ambele feţe, în partea superioară, pe 65% din suprafaţă, iar avertismentul poate fi mutat sub timbrul fiscal, astfel încât marca să rămână sub avertisment). Există dimensiuni minime pentru avertismentele combinate: 44mm x 52mm. Avertismentele trebuie schimbate anual şi rotate pe pachete. Chenarul exterior negru va avea dimensiunea de 1 mm şi va fi inclus în suprafaţa avertismentului.

În data de 24 februarie, Guvernul a anunţat că a aprobat un proiect de lege care stabileşte condiţiiile pentru fabricarea, prezentarea şi vânzarea produselor din tutun şi celor conexe. Prin acest proiect de lege se introduc noi condiţii privind ingredientele utilizate în fabricarea produselor din tutun, inscripţionarea şi prezentarea produselor din tutun.