Regulamentul privind executarea pedepselor şi a măsurilor privative de libertate în cursul procesului penal


lc
La 10 martie 2016, Guvernul României a aprobat printr-o hotărâre Regulamentul pentru aplicarea Legii 254/2013 privind executarea pedepselor şi a măsurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal.

Regulamentul prevede că deţinuţii vor putea fi supravegheaţi electronic la distanţă sau vor putea fi audiaţi prin videoconferinţă, în anumite situaţii. De asemenea, deţinuţii care au un comportament bun vor avea dreptul la convorbiri on-line. Cheltuielile legate de achiziţia, funcţionarea şi întreţinerea instalaţiilor necesare audierii prin videoconferinţă sunt suportate de către Ministerul Justiţiei şi, după caz, Administraţia Naţională a Penitenciarelor.

Sistemele electronice de supraveghere la distanţă în cazul persoanelor condamnate pot fi utilizate în cazul în care persoanele condamnate participă la activităţi lucrative, educative, de asistenţă psihologică, de asistenţă socială, în exteriorul locului de detenţie, se deplasează pentru acordarea asistenţei medicale sau sunt internate în spitale din reţeaua publică de sănătate, beneficiază de permisiunea de ieşire din penitenciar etc.

O altă prevedere a regulamentului face referire la alimentaţia detinuţilor, astfel că administraţia fiecărui penitenciar va asigura condiţii adecvate şi personalul necesar pentru prepararea, distribuirea şi servirea hranei potrivit normelor de igienă a alimentaţiei, în funcţie de vârstă, starea de sănătate, natura muncii prestate.

Deasemenea Regulamentul detaliază noul drept care poate fi exercitat de persoanele condamnate, respectiv dreptul la convorbiri on-line, stabilind categoriile de persoane condamnate, numărul şi durata convorbirilor on-line, precum şi modalitatea de acordare a acestora.