Subvenții pentru firmele care angajează șomeri! În ce condiții?


subventie
În scopul stimulării angajatorilor să angajeze șomeri, legiuitorul a stabilit încă din 11 iulie 2015 ce facilități pot primi firmele care decid să intre în acest program. Chiar dacă la prima vedere părea că angajatorii se vor înghesui să primească subvenții, realitatea a demonstrat contrariul. Să fi fost de vină lipsa normelor de aplicare sau dezinteresul anagajatorilor are alte cauze?

În Monitorul Oficial 172 din 8 martie 2016 a fost publicată Hotărârea nr. 133/2016 pentru modificarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 174/2002, şi pentru modificarea Procedurilor privind accesul la măsurile pentru stimularea ocupării forţei de muncă, modalităţile de finanţare şi instrucţiunile de implementare a acestora, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 377/2002. Prevederile sale se aplică chiar de la data publicării.

Pentru ce tipuri de servicii se pot primi subvenții?

Vor primi subvenții din bugetul asigurărilor pentru șomaj serviciile publice de refacere și întreținere a infrastructurii, de ecologizare, de realizare a unor lucrări edilitare, organizate de autoritățile publice locale, de firme private sau organizații neguvernamentale, cu avizul administrației publice locale. Știrile juridice precizează că vor primi subvenții și serviciile sociale care cuprind activități de îngrijire la domiciliu a copiilor, bolnavilor, persoanelor vârstnice, a celor cu handicap, organizate de autoritățile publice locale și de organizații neguvernamentale.

 Vor putea primi subvenție și activitățile de interes pentru comunitățile locale care vor fi stabilite prin hotărâri ale consiliilor locale, comunale, orășenești.

În ce condiții se atribuie subvențiile finanțate de la bugetul asigurărilor pentru șomaj?

Agențiile pentru ocuparea forței de muncă vor încheia, la solicitarea autorităților administrației publice locale, un contract de finanțare cu firmele care angajează șomeri. Agențiile pentru ocuparea forței de muncă vor pune la dispoziția angajatorilor șomerii care se află în evidența lor.

Noutățile legislative precizează obligația angajatorilor de a încheia contracte de muncă cu șomerii pe perioadă determinată de cel mult 12 luni. Astfel, la contractul de finanțare se va atașa contractul de achiziție publică și contractele de muncă ale persoanelor încadrate din rândul șomerilor.

Rețineți că, în cazul în care din rândul celor cu care s-a încheiat contract de muncă, sunt persoane ale căror raporturi de muncă încetează anterior expirării duratei pentru care au fost angajați, atunci angajatorul poate angaja alți șomeri aflați în evidența agenției. În acest caz, durata pentru care sunt încheiate contractele de muncă ale acestora nu trebuie să fie mai mare decât perioada dintre data încetării raporturilor de muncă și data expirării duratei pentru care au fost încadrate persoanele ale căror raporturi de muncă au încetat.

Care este cuantumul subvenției acordate?

Această subvenție se acordă lunar timp de 12 luni angajatorilor pentru fiecare persoană încadrată cu contract de muncă din rândul șomerilor, proporțional cu timpul efectiv lucrat. Astfel, se va acorda de la data angajării persoanei dacă contractul de finanțare se încheie până în ultima zi lucrătoare a lunii în care s-a realizat angajarea sau de la data încheierii contractului de finanțare dacă acesta se încheie după ultima zi lucrătoare a lunii în care s-a realizat angajarea cu condiția să nu fie mai târziu de data la care expiră durata pentru care au fost încadrate în muncă persoanele respective.

De reținut că aceste subvenții se acordă la solicitarea autorităților locale către angajatorii cărora li s-au atribuit contracte de achiziții publice și care au angajat persoane din rândul șomerilor. Știrile juridice precizează că subvenția acordată este în cuantum de 70% din ISR (ISR este 500 lei) în perioada 1 aprilie – 31 octombrie și în perioada 1 noiembrie – 31 martie este de 500 lei plus contribuțiile de asigurări sociale datorate de angajatori.

De reținut că legiuitorul a înțeles prin contribuții de asigurări sociale următoarele tipuri de contribuții: contribuția de asigurări sociale de stat, cea pentru șomaj, pentru accidente de muncă și boli profesionale, cea de sănătate și contribuția datorată de angajator la Fondul de garantare pentru plata creanțelor salariale. Acestea se vor calcula la valoarea ISR din luna în care se încheie contractul de finanțare, iar cotele acestor contribuții sunt cele în vigoare în luna încheierii contractului de finanțare.

Ce condiții trebuie să îndeplinească angajatorii pentru a primi subvenția?

Angajatorii trebuie să presteze unul dintre serviciile prevăzute de lege, să aibă în statut acea activitate, să fie autorizați să o desfășoare, iar autorizația să nu fie suspendată sau retrasă și să li se fi atribuit contracte de către autoritățile administrației publice locale.

Pentru a primi subvenția trebuie să angajeze persoane din rândul șomerilor, urmând să primească această subvenție cel mult un an pentru fiecare șomer încadrat în muncă. În plus, subvențiile se acordă și pentru perioadele în care cel angajat se află în concediu de odihnă.

Ce acte trebuie să depună pentru a primi finanțarea?

Legea prevede ca angajatorii să depună lunar la primar sau la președintele consiliului județean o cerere de finanțare însoțită de ștatele de plată cu drepturile salariale ale celor pentru care se cere subvenția. Pentru perioada 1 noiembrie – 31 martie au obligația de a prevedea și contribuțiile datorate.

Vor mai atașa un raport tehnic privind execuția lucrării și un raport financiar privind contravaloarea serviciilor prestate. Toate aceste acte se depun până la data de 3 a lunii următoare celei pentru care se solicită finanțarea. Rețineți că ștatele de plată se depun până la 15 a lunii următoare celei pentru care se solicită finanțarea.

Dacă cererile de finanțare sunt avizate, acestea vor fi depuse de angajatori  împreună cu o copie a raportului tehnic și financiar la agenția pentru ocuparea forței de muncă până la data de 5 a lunii următoare celei pentru care se solicită finanțarea. Copiile ștatelor de plată vor fi depuse de angajatori până la 15 a lunii următoare celei pentru care se solicită finanțarea.

Agenția pentru ocuparea forței de muncă va vira angajatorilor sumele aferente subvențiilor din bugetul asigurărilor pentru șomaj până cel mai târziu la 10 a lunii următoare celei pentru care se solicită finanțarea.

Birocrația, bat-o vina!

Practica a dovedit că această inițiativă nu a avut ecou în rândul angajatorilor care nu s-au grăbit să angajeze șomeri stimulați de această subvenție. Probabil că au fost descurajați de faptul că li s-a impus să încheie contractul de muncă pe un an de zile, iar dacă raporturile de muncă încetau anterior, aveau obligația de a returna sumele primite.

Faptul că li se cer o serie de acte și de aprobări de la primar și apoi de la agenția pentru ocuparea forței de muncă, i-a făcut pe mulți angajatori să se lase păgubași. În plus, dacă nu completează corect documentele nu li se aprobă finanțarea și dacă întârzie virarea contribuțiilor lunare, vor suporta din propriul buzunar penalitățile de întârziere.

În cazul de față, s-a dovedit că „birocrația este arta de a face posibilul imposibil.”  (Javier Pascual Salcedo)