Discuţii privind reintroducerea insultei și calomniei în Codul penal


lcPropunerea legislativă a senatorului ALDE Cristiana Anghel, care vizează modificarea Legii nr.269/2009 privind Codul penal prin reglementarea ca infracțiuni a calomniei și insultei și stipularea probei verității, a fost foarte mult discutată în plenul Senatului.

Astfel, Anghel propune completarea Codului penal printr-un articol care stipulează că “afirmarea ori imputarea în public, prin orice mijloace, a unei fapte determinante privitoare la o persoană, care, dacă ar fi adevărată, ar expune acea persoană la o sancțiune penală, administrativă sau disciplinară ori disprețului public se pedepsește cu închisoarea de la 3 luni la 3 ani sau cu amendă”.

Totodată, iniţiatoarea propune introducerea unui articol dedicat insultei, unde se prevede că atingerea adusă onoarei ori reputației unei persoane prin cuvinte, prin gesturi sau prin alte mijloace, ori prin expunere la batjocură se pedepsește de la o lună la 2 ani închisoare sau cu amendă.

Liberalul Nicolae Vlad Popa a pledat pentru protejarea libertății de exprimare “greu dobândite”, iar social-democratul Șerban Nicolae a făcut trimitere la Constituție.

Senatorul PNL Dorin Dobra a precizat că nu vrea ca cei care au scris neadevăruri despre el să fie sancționați, ci doar le atrage atenția “că au făcut mult rău”.