Legea privind utilizarea armamentului în sistemul penitenciar, promulgată de preşedinte


lc
La 3 martie președintele României, Klaus Iohannis, a promulgat legea prin care funcționarii publici cu statut special din sistemul administrației penitenciare pot face uz de armă în exercitarea atribuțiilor de serviciu în caz de legitimă apărare sau în stare de necesitate.

În cazul armelor și dispozitivelor militare folosite pentru instruire, funcționarii publici cu statut special din sistemul administrației naționale a penitenciarelor pot folosi acest armament doar în poligoanele special destinate, omologate și autorizate în acest scop.

Actul normativ mai prevede că funcționarii publici din sistemul penitenciar au dreptul de a face uz de armă după ce s-a făcut somația legală împotriva celor care atacă locurile de deținere ori perimetrele sau zonele păzite, vizibil delimitate, dar și împotriva animalelor care pun în pericol viața sau integritatea corporală a funcționarilor publici cu statut special din sistemul administrației penitenciare, a persoanelor private de libertate, ori integritatea bunurilor aparținând sistemului penitenciar.

Tot la 3 martie Iohannis a promulgat legile privind aprobarea O.G. nr. 32/2015 pentru modificarea și completarea O.G. nr. 37/2005 privind recunoașterea și funcționarea grupurilor și organizațiilor de producători, pentru comercializarea produselor agricole și silvice, precum și pentru stabilirea unor măsuri de aplicare a acesteia și pentru aprobarea O.G. nr. 35/2015 privind reorganizarea activității de inspecție pentru clasificarea carcaselor, funcționarea sistemului de clasificare a carcaselor de bovine, porcine și ovine, monitorizarea și raportarea prețurilor acestora.