Scade numărul PFA-urilor


micro-sau-pfa

Noua impozitare introdusă odată cu noul Cod fiscal a dus la scăderea numărului PFA-urilor, şi nu este vorba despre o restrângere a activităţii în economie, ci despre o “migraţie” spre alte sisteme de impunere, cel mai probabil microîntreprinderi.

În ianuarie 2016 au fost înregistrate 1.294 de PFA-uri, faţă 2.571 în ianuarie 2015 – o scădere de 50%, în condiţiile în care dinamica lunară în anii trecuţi a fost, din 2011 încoace, pozitivă (de la plus 2% la plus 22%).

Potrivit Codului fiscal publicat în Monitorul Oficial nr. 688 din 10 septembrie 2015 şi intrat în vigoare de la 1 ianuarie 2016, persoana fizică autorizată (PFA) plăteşte, pe lângă impozitul pe venit, CAS de 10,5% la venitul net obţinut (contribuţie care asigură doar o treime din stagiul complet de cotizare la pensie) sau 26,3% (caz în care beneficiază de stadiul complet de cotizare la pensie). Mai plăteşte de asemenea CASS de 5,5% (baza de calcul fiind în funcţie de modul de impunere a PFA – în sistem real sau pe baza normei de venit).

În cazul microîntreprinderilor, plafonul de încadrare în acest sistem de impunere a fost modificat prin noul Cod fiscal de la venituri de 65.000 de euro la 100.000 de euro. A fost introdus sistemul diferenţiat de cote de impozitare, între 1% (pentru microîntreprinderile cu doi salariaţi) şi 3% (pentru cele fără salariaţi). De asemenea, impozitul pe dividende este de 5% faţă de 16% în trecut.

Conform datelor Registrului Comerţului se observă că micii antreprenopri nu mai găsesc avantajos sistemul PFA şi se mută spre alt sistem de impunere – întreprinderea mică.