Gorghiu vrea dezbatere în regim de urgenţă a legii cotelor de gen


alegeri universitare
Co-preşedintele PNL, Alina Gorghiu, a declarat că va propune săptămâna viitoare dezbaterea în regim de urgenţă a legii privind cotele de gen.

Chiar dacă nu va fi aplicată la alegerile locale din iunie decât în mod voluntar, PNL va propune o rezoluţie prin care femeile să aibă o reprezentativitate de 30% pe listele de consilieri locali şi judeţeni. Rămâne ca femeile să-şi asume candidaturi, pentru că am întâlnit cazuri în care lideri de organizaţie au afirmat că sunt cu totul de acord cu această lege, numai că nu există femei care să dorească să intre în competiţie. (…) Trebuie să încetăm să mai credem clişeul că o femeie nu ar vota o femeie. Femeia are rolul ei determinat în viaţa publică. Cu tot respectul pentru bărbaţii din politică, o femeie se putea gândi la o lege a prevenţiei în sănătate, la legea şcoală după şcoală, sunt aspecte ale vieţii societăţii pe care o femeie le vede altfel, o femeie are altă abordare a acestor lucruri“, a explicat Gorghiu.

Legea cotelor de gen prevede modificarea pe fond a cadrului legislativ pentru alegerile locale şi parlamentare, pentru introducerea principiului egalităţii de şanse între femei şi bărbaţi în rândul candidaţilor, nu al aleşilor. Listele de candidaţi pentru alegerea consiliilor locale şi a consiliilor judeţene sau parlamentare trebuie întocmite astfel încât să asigure reprezentarea ambelor sexe în proporţie de cel puţin 30% din candidaturile înscrise pe fiecare listă în parte pentru fiecare dintre acestea, cu excepţia acelora care conţin un singur candidat.