Senatul a aprobat ratificarea Convenţiei privind prevenirea şi combaterea violenţei domestice


M375/0009
În cadrul şedinţei din 29 februarie, Senatul a aprobat proiectul de lege referitor la ratificarea Convenţiei Consiliului Europei privind prevenirea şi combaterea violenţei împotriva femeii şi a violenţei domestice, cunoscută şi sub numele de Convenţia de la Istanbul.

Reprezentantul Legislativului român la Consiliul Europei pentru problematica eliminării violenţei împotriva femeilor, deputatul Ana Birchall, le-a cerut colegilor senatori să voteze ratificarea Convenţiei de la Istanbul.

Din păcate, şi România se confruntă cu consecinţele distrugătoare ale violenţei, pornind de la violenţa domestică, violenţa împotriva femeilor sau violenţa împotriva copiilor. Tocmai de aceea fac apel la dumneavoastră să votaţi pentru adoptarea acestui proiect legislativ, pentru ca împreună să condamnăm cu fermitate violenţa de orice fel. Prin semnarea şi ratificarea Convenţiei de la Istanbul, România se obligă să-şi schimbe legile, să introducă politici publice mai cuprinzătoare şi să aloce resursele necesare pentru a crea o zonă de toleranţă zero faţă de violenţa de orice fel, fie că vorbim de violenţă fizică, psihică, emoţională, economică sau discriminarea de pe piaţa muncii. Este şi datoria noastră, a Parlamentului, să transformăm cât mai curând un reper istoric pentru România în voinţă politică şi prin votul dumneavoastră de astăzi, fiind Camera decizională pentru acest proiect legislativ, definitivăm un proces de ratificare a unui tratat internaţional care aşează România definitiv între statele care luptă pentru combaterea acestui flagel“, a declarat Ana Birchall.

La rândul său, reprezentantul Guvernului, Ioana Cazacu, a prezentat susţinerea Executivului pentru aprobarea ratificării Convenţiei de la Istanbul.

Ratificarea Convenţiei de la Istanbul constituie pentru ţara noastră o certitudine a continuării eforturilor la nivel guvernamental pentru a preveni şi combate fenomenul violenţei împotriva femeilor şi a violenţei domestice, evidenţiind în mod ferm continuitatea politicii statului român în acest domeniu, dar şi promovarea spiritului de solidaritate la nivelul tuturor actorilor relevanţi pentru prevenirea şi eradicarea acestui fenomen. (…) În ceea ce priveşte stadiul ratificării Convenţiei de la Istanbul, putem afirma că ne aflăm la capătul unui drum sinuos, început în luna ianuarie 2015, odată cu elaborarea proiectului de lege de către Agenţia Naţională pentru Egalitate de Şanse şi intrarea sa în procedura de avizare. (…) Măsurile care au fost implementate venind spre ratificarea acestei Convenţii reprezintă funcţionarea unei linii telefonice gratuite pentru victimele violenţei domestice, un număr gratuit unic — 0800.500.333, operaţional 24 de ore din 24, şi Guvernul susţine ratificarea acestei Convenţii“, a declarat Ioana Cazacu.