Echivalarea automată a studiilor copiilor care au mers la şcoală în ţări din zona non-UE – proiect


universitate-studenti-600x40080 de senatori şi deputaţi de la PSD, PNL, PC, UNPR, DP, UDMR şi independenţi au semnat o iniţiativă legislativă de modificare a Legii educaţiei care stabileşte echivalarea automată a studiilor copiilor care au mers la şcoală în ţări din zona non-UE, precum SUA, Canada şi Noua Zeelandă, dar şi posibilitatea de a urma cursuri suplimentare, la revenirea în ţară, pentru recuperarea materiilor.

Astfel, proiectul prevede ca echivalarea studiilor să se facă automat, pe baza unor norme interne, de către Ministerul Educaţiei, care elaborează metodologia prin care se recunosc automat diplomele şi certificatele de studii, complete sau parţiale, obţinute în statele membre ale Uniunii Europene, Spaţiului Economic European, Confederaţia Eleveţiană, Statele Unite ale Americii, Canada, Australia şi Noua Zeelandă, precum şi din alte ţări care au un învăţământ preuniversitar la nivel echivalent.

Iniţiatorii precizează că circa 3,5 milioane de români locuiesc şi muncesc în străinătate. La întoarcerea în România, aceşti copii se confruntă cu greutăţi mari, fiind obligaţi să susţină examene de echivalare pentru materii pe care nu le-au studiat sau să repete anii de studiu.

Totodată, în proiectul legislativ se prevede organizarea de cursuri suplimentare pentru elevii integraţi în învăţământul românesc, în vederea recuperării materiilor necesare pentru absolvire, cum ar fi Limba Română sau Istoria României.

Guvernul a transmis un punct de vedere prin care nu sprijină propunerea legislativă.