CCR: Legea privind pensiile aleşilor locali nu îndeplineşte condiţiile de claritate, precizie şi previzibilitate


justitie1Curtea Constituţională a stabilit că legea privind pensiile aleşilor locali, aşa cum a fost ea adoptată de Parlament, nu îndeplineşte condiţiile de claritate, precizie şi previzibilitate, şi instituie o inegalitate de tratament nepermisă în cadrul aleşilor locali, având o sursă de finanţare incertă.

Astfel, CCR precizează că Legislativul are dreptul de acorda indemnizaţii pentru limita de vârstă în privinţa categoriei persoanelor alese de corpul electoral, respectiv preşedintele României, parlamentari şi aleşi locali, dar că are competenţa, în temeiul art. 61 alin. (1) din Constituţie, de a le reglementa numai în privinţa uneia sau alteia dintre cele 3 subcategorii enumerate.

De asemenea, judecătorii critică faptul că prin acordarea acestei indemnizaţii numai unor aleşi locali, legiuitorul a încălcat art.16 alin.(1) din Constituţie, stabilind un tratament juridic diferenţiat în cadrul acestora.

În acelaşi timp, statutul juridic al aleşilor locali nu poate fi comparat cu cel al magistraţilor, care, în considerarea activităţii lor profesionale, beneficiază de pensie de serviciu.

La 20 ianuarie, CCR a hotărât că legea prin care sunt introduse pensii pentru primari, viceprimari, preşedinţi şi vicepreşedinţi de consilii judeţene este neconstituţională, admiţând astfel sesizarea înaintată de Executiv.