Dezbatere cu privire la organizarea procesului electoral pentru alegerile parlamentare din 2016


alegeri universitare
Ministerul Afacerilor Externe, prin Departamentul Politici pentru Relaţia cu Românii de Pretutindeni, a găzduit, în 22 februarie 2016, o dezbatere publică intitulată “Anticiparea provocărilor de organizare pentru gestionarea procesului electoral în vederea alegerilor parlamentare din 2016. Oportunitatea sistemului de vot prin corespondenţă”.

Evenimentul a fost organizat în cooperare cu Ministerul pentru Consultare Publică şi Dialog Civic şi cu Autoritatea Electorală Permanentă.

La dezbatere au participat ministrul delegat pentru relaţiile cu românii de pretutindeni, Dan Stoenescu, ministrul consultării publice şi dialogului civic, Violeta Alexandru, vicepreşedintele Autorităţii Electorale Permanente, Dan Vlaicu, secretarul general al Ministerului Afacerilor Externe, Sorin Moise, precum şi directorul executiv al companiei naţionale Poşta Română, Andrei Stănescu.

În cadrul dezbaterii, ministrul delegat pentru relaţiile cu românii de pretutindeni a reliefat oportunitatea modificărilor legislative în domeniul electoral, în special introducerea votului prin corespondenţă, care să faciliteze exercitarea dreptului de vot de către cetăţenii români cu domiciliul sau reşedinţa peste hotare. Demnitarul a subliniat importanţa cooperării între instituţiile guvernamentale şi Autoritatea Electorală Permanentă, astfel încât alegerile legislative să se desfăşoare în condiţii optime.

Ministrul consultării publice şi dialogului civic, Violeta Alexandru, a evidenţiat utilitatea unor consultări periodice între societatea civilă şi autorităţile centrale, având în vedere noutăţile legislative pentru desfăşurarea alegerilor parlamentare din 2016. Totodată, ministrul delegat a punctat faptul că sesiunile de consultare cu societatea civilă reprezintă un element important în asigurarea transparenţei privind organizarea scrutinului din toamna anului 2016.

Cetăţenii români care fac dovada domiciliului sau a reşedinţei în afara graniţelor au posibilitatea de a vota prin corespondenţă în cadrul alegerilor legislative din acest an dacă se înscriu în Registrul Electoral, începând cu data de 1 aprilie. MAE derulează în cooperare cu Autoritatea Electorală Permanentă o campanie de informare cu privire la modalităţile de vot pentru cetăţenii români de peste hotare.

,