Încuviințarea executării silite, în lumina noilor modificări ale Codului de procedură civilă


justititie3
Începând cu 4 februarie 2016 executorii judecătorești nu se mai pot pronunța asupra încuviințării executării silite, iar această procedură s-a reîntors în curtea instanțelor de judecată. Imediat ce CCR a declarat neconstituțională prevederea cu privire la posibilitatea ca un executor judecătoresc să dispună încuviințarea executării silite, ar fi trebuit ca în 45 de zile să fie modificată legea în acord cu Decizia CCR.

Având în vedere că se impunea de urgență armonizarea legislației în acord cu ceea ce a decis CCR, s-a decis ca modificările legislative cu privire la această instituție să fie adoptate prin OUG 1/2016 pentru modificarea legii 134/2010 privind Codul de procedură civilă, precum și a unor acte normative. Aceasta a fost publicată în Monitorul Oficial 85 din 4 februarie 2016, dată la care a și intrat în vigoare.

Cum se va desfășura încuviințarea executării silite? Ce atribuții îi revin executorului judecătoresc?

 Creditorul solicită, printr-o cerere, ca executorul judecătoresc să deschidă un dosar de executare. Dacă acceptă, executorul o va înregistra și va dispune, prin încheiere, deschiderea dosarului, încheiere pe care o comunică creditorului. Dacă refuză să deschidă procedura de executare, atunci creditorul poate să facă plângere la instanța de executare în termen de 15 zile de la comunicarea încheierii.

În 3 zile de la data înregistrării cererii, executorul va solicita instanței de judecată încuviințarea executării. Va depune la dosarul pentru instanță cererea creditorului, titlul executoriu, încheierea dată de el și dovada achitării taxei judiciare de timbru. Rețineți că taxa pentru încuviințarea executării silite este de 20 lei pentru fiecare titlu executoriu.

Știrile juridice arată că cererea de încuviințare a executării silite se soluționează în 7 zile de la înregistrarea ei la instanță. Judecătorul va soluționa, în camera de consiliu, fără citarea părților. Rețineți că pronunțarea se poate amâna cu cel mult 48 de ore, iar motivarea încheierii se face în cel mult 7 zile de la pronunțare.

Încheierea prin care este admisă încuviințarea executării silite nu este supusă niciunei căi de atac, însă poate fi contestată pe calea contestației la executare. Dacă cererea de încuviințare a executării silite este respinsă, ea poate fi atacată doar cu apel care se promovează de către creditor în 15 zile de la comunicare.

Pot fi cazuri în care instanța să respingă cererea de încuviințare a executării silite dacă aceasta este de competența altui organ de sesizare decât cel sesizat, dacă hotărârea nu constituie titlu executoriu, dacă înscrisul (altul decât o hotărâre judecătorească) nu îndeplinește toate condițiile legale, dacă creanța nu este certă, lichidă și exigibilă sau debitorul se bucură de imunitate de executare.

Legiuitorul a stabilit că, în cazul altor titluri executorii decât hotărârile judecătorești, instanța poate, la cererea creditorului sau a executorului judecătoresc, depusă odată cu cererea de încuviințare a executării silite sau pe cale separată, să autorizeze intrarea în încăperile ce reprezintă domiciliul sau sediul unei persoane. Rețineți că instanța se va pronunța, de urgență, în camera de consiliu, cu citarea terțului care deține bunul, prin încheiere executorie care nu este supusă niciunei căi de atac.

Sunt cazuri în care creditorul lasă să treacă 6 luni fără să îndeplinească vreun demers necesar executării silite, demers care i-a fost solicitat, în scris, de către executor. În acest caz, executarea se perimă de drept. Ea este constatată de instanță și atrage desființarea tuturor actelor de executare (cu excepția celor care au dus la realizarea, în parte, a creanței din titlul executoriu). Legea oferă posibilitatea reînnoirii cererii de executare, iar, după încuviințarea executării silite, executorul va comunica debitorului încheierea instanței și o nouă somație fără să mai atașeze titlul a cărui executare se cere.

Poprirea se poate înființa asupra sumelor și bunurilor mobile incorporale pe care creditorul le datorează debitorului, dacă sunt certe și lichide. Știrile juridice arată că poprirea se înființează fără somație, în baza încheierii de încuviințare a executării. Debitorul va fi înștiințat despre înființarea popririi urmând să i se comunice, în copie, adresa de înființare a popririi, la care se vor atașa copii certificate de pe încuviințarea executării și de pe titlul executoriu, dacă acestea nu i-au fost anterior comunicate.

Știrile juridice arată că executorul judecătoresc are obligația de a comunica o copie de pe încheierea de încuviințare a executării silite obținute de la instanță către debitor, către terțul dobânditor împreună cu o copie certificată de pe titlul executoriu urmând să le pună în vedere ca în 15 zile de la primire să achite întreaga datorie (inclusiv dobânzile și cheltuielile de executare).

Pot fi cazuri în care să existe un pericol ca debitorul să se sustragă de la urmărire, să ascundă sau să distrugă bunurile pe care trebuie să le predea. În acest caz, instanța va putea dispune prin încheierea de încuviințare a executării silite ca executarea să se facă imediat și fără somație.

Vânzarea bunului ipotecat

Creditorul poate vinde bunul ipotecat, chiar dacă acesta se află în posesia debitorului. Creditorul ipotecar poate vinde bunurile mobile ipotecate în starea în care sunt sau prin licitație  publică, prin  negociere directă.

Știrile juridice arată că creditorul ipotecar poate cere instanței încuviințarea executării ipotecii mobiliare prin vânzarea bunului ipotecat. În acest caz, la cererea de încuviințare se vor atașa acte care să ateste existența creanței ipotecare și a ipotecii mobiliare însoțite de dovada perfectării ipotecii. Instanța va verifica existența creanței și a ipotecii legal perfectate și va încuviința vânzarea citând părțile. Rețineți că introducerea cererii de încuviințare a executării ipotecii mobiliare prin vânzarea bunului mobil ipotecat întrerupe prescripția dreptului de a obține executarea silită.

Încuviințarea executării ipotecii mobiliare prin vânzarea bunului ipotecat este de competența judecătoriei în a cărei circumscripție își are domiciliul/sediul creditorul. În 15 zile de la comunicarea notificării vânzării, cei interesați sau vătămați prin executare pot formula opoziție la executare. Aceasta este de competența judecătoriei care a încuviințat vânzarea bunului mobil ipotecat.

Ce se întâmplă începând cu 4 februarie 2016?

Începând cu această dată cererile de încuviințare a executării silite se soluționează de către instanțele judecătorești, iar executarea ipotecii mobiliare prin vânzarea bunului mobil ipotecat se poate face doar după încuviințarea executării.

Dacă în anumite acte normative se prevede că învestirea cu formulă executorie a titlurilor executorii și/sau încuviințarea executării de către executorul judecătoresc, acestea vor fi puse în executare doar după încuviințarea executării de către instanță fără să fie necesară învestirea cu formulă executorie.