Cum se vor desfășura alegerile locale? Depinde de modul de organizare!


la votAutoritățile au de muncă din belșug în 2016, pentru ca alegerile să iasă ”ca la carte” iar Constituția și legislația electorală să nu fie încălcate. Românii nu mai pun patima de odinioară în exprimarea opțiunilor politice. Așa că e de așteptat ca alegerile locale ce urmează să nu prilejuiască întâmplări de o gravitate majoră, precum acelea din epoca interbelică, când secțiile de votare și străzile deveneau extrem de primejdioase.

Pleca bietul cetățean să voteze, dar pe drum viziona scene demne de un film din categoria western. Din presa vremii putem afla că ziua alegerilor era una profitabilă pentru bătăușii satelor și orașelor, tocmiți de către partide. Revolverele se descărcau în aer sau, mai rău, în direcția altor votanți. Măciucile și cuțitele nu absentau din recuzită. Un slogan nelalocul lui te putea costa scump! Exact cât restul zilelor de viață. De la urne, scăpa cine putea!

Azi e greu chiar și să ne mai închipuim astfel de scene. Dar, tot ca și atunci, votul românului a rămas unul emoțional. Deși obișnuim să votăm tot după instinct și nu conduși de rațiune, măcar putem să ne bucurăm că pe străzi sau în secțiile de votare nu mai domnește groaza și haosul de odinioară. Am mai avansat, din perspectiva organizării și a ordinii publice.

Poate că într-o zi vom ajunge să votăm rațional, cu toții! Până atunci, să aflăm câte ceva despre organizarea alegerilor de la începutul verii. HG 54/2016 privind stabilirea măsurilor tehnice necesare bunei organizări și desfășurări a alegerilor locale din 2016 a fost publicată în ”Monitorul oficial” 109/2016.

 

Ce spun recentele noutăți legislative?

Potrivit noilor știri juridice, sesiunile de instruire a preşedinţilor birourilor electorale ale secţiilor de votare vor fi asigurate de către instituțiile prefectului, cu implicarea filialelor şi birourilor Autorităţii Electorale Permanente. La rândul lor, preşedinţii tribunalelor trebuie să desemneze preşedinţii birourilor electorale de circumscripţie, prin tragerea la sorţi a celor ce figurează pe listele cu magistraţi şi jurişti, care au fost întocmite anterior.

Laolaltă cu preşedinţii consiliilor judeţene şi primarul general al Capitalei, instituțiile prefectului asigură personalul tehnic auxiliar al birourilor electorale de circumscripţie judeţeană şi al biroului electoral de circumscripţie a municipiului Bucureşti, proporțional cu fondurile ce s-au alocat. Totodată, personalul tehnic auxiliar al birourilor electorale de circumscripţie comunală, orăşenească, municipală şi de sector va fi asigurat de către primari.

Măsurile necesare pentru a pune la dispoziţia primarilor spaţii în vederea organizării de secţii de votare şi pentru sprijinirea cu personal a operaţiunilor tehnice la secţiile de votare vor fi întreprinse de către autorităţile administraţiei publice centrale şi locale. În niciun caz, spațiile folosite în acest scop nu vor aparține unităților de asistenţă medicală cu paturi sau de asistenţă medicală primară şi ambulatorie de specialitate.

Sediul Biroului Electoral Central va fi asigurat de către Secretariatul General al Guvernului, în vreme ce dotarea sa tehnică şi materială va fi asigurată de către Autoritatea Electorală Permanentă.

 

Cine coordonează activitățile?

Comisia tehnică centrală pentru coordonarea activităţilor de organizare a alegerilor locale nu are personalitate juridică și se constituie în vederea coordonării și îndeplinirii sarcinilor prevăzute de către legislaţia în vigoare privind alegerile locale, ce revin ministerelor şi celorlalte organe de specialitate ale administraţiei publice centrale, dar şi instituţiilor prefectului.

Pot participa la şedinţele Comisiei tehnice centrale pentru coordonarea activităţilor de organizare a alegerilor locale, ca invitați, reprezentanţi ai ONG-urilor, ai partidelor politice parlamentare, ai unor instituţii ale administraţiei publice centrale și ai unor operatori economici ce prestează servicii de interes public.

 

Siguranță și alegeri liniștite

Ca și la anterioarele alegeri, pe întreaga perioadă electorală şi mai cu seamă în ziua votării, precum şi în zilele anterioare și ulterioare acesteia, Ministerul Afacerilor Interne va dispune măsuri pentru păstrarea şi asigurarea ordinii şi liniştii publice în localităţile ţării.

Menţinerea şi asigurarea ordinii publice în zona secţiilor de votare şi securitatea dosarelor întocmite de către birourile electorale, pe timpul transportului lor către birourile electorale, respectiv către Biroul Electoral Central, precum şi securitatea pe timpul tipăririi, transportului, depozitării buletinelor de vot şi a celorlalte materiale necesare vor fi realizate tot de către angajații MAI.

Aceștia vor păzi, de asemenea, și sediile Biroului Electoral Central, ale birourilor electorale de circumscripţie, ale birourilor electorale ale secţiilor de votare. Și achiziționarea timbrelor autocolante ori confecţionarea ştampilelor cu menţiunea „Votat” vor fi asigurate tot de către Ministerul Afacerilor Interne.

 

Nu pot lipsi informaticienii…

La fiecare birou electoral de circumscripţie judeţeană şi a municipiului Bucureşti, respectiv pentru fiecare birou electoral de circumscripţie a sectorului municipiului Bucureşti vor activa minimum 4 informaticieni, în vreme ce la fiecare birou electoral de circumscripţie orăşenească şi municipală vor lucra cel puțin 2 informaticieni. Fiecare birou electoral de circumscripţie comunală va cuprinde și un informatician.

Potrivit recentelor noutăți legislative, toți informaticienii vor fi desemnaţi în aparatul tehnic auxiliar al birourilor electorale de circumscripţie în urma unei evaluări realizate de către Serviciul de Telecomunicaţii Speciale. Reprezentanții STS le vor înmâna informaticienilor, pe bază de proces-verbal, toate echipamentele informatice de trebuință pentru efectuarea sarcinilor încredințate.

Dacă resursele umane ale primăriilor, consiliilor judeţene şi instituţiilor prefectului nu vor fi suficiente pentru a asigura informaticienii necesari, vor putea fi desemnaţi în cadrul aparatului tehnic auxiliar al birourilor electorale de circumscripţie şi informaticieni propuşi de către alte autorităţi ale administraţiei publice.

 

… și nici statisticienii!

Statisticienii necesari Biroului Electoral Central, birourilor electorale de circumscripţie judeţeană, birourilor electorale de circumscripţie ale sectoarelor municipiului Bucureşti şi biroului electoral de circumscripţie a municipiului Bucureşti pentru operaţiunile tehnice de consemnare şi centralizare a rezultatelor alegerilor, dotarea cu echipamente, tehnică de calcul și consumabile vor veni de la Institutul Naţional de Statistică şi direcţiile teritoriale de statistică.

Instruirea personalului implicat în efectuarea operaţiunilor tehnice pentru stabilirea rezultatelor alegerilor va fi asigurată de către Institutul Naţional de Statistică, în vreme ce Serviciul de Telecomunicaţii Speciale va asigura serviciile de telefonie specială plus comunicaţiile de date, necesare birourilor electorale, precum și asistenţa tehnică a Sistemului informatic de monitorizare a prezenţei la vot şi de prevenire a votului ilegal.

Vin alegerile. Autoritățile vor munci din greu. Treaba lor este ca organizarea să fie impecabilă iar legile să fie respectate. Care-i treaba noastră, a alegătorilor? Să nu punem ștampila într-un loc greșit, optând pentru candidatul nepotrivit.

Rațiunea să fie cu noi… în ziua alegerilor. Și întotdeauna!